Livanjski kanton

» Kantoni Federacije BiH

Opštine/općine Livanjskog kantona :
Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč, Kupres, Livno, Tomislavgrad.

Livno
Livno

Livanjski kanton, poznat i kao Kanton 10, se nalazi u jugozapadnom i zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, duž granice s Republikom Hrvatskom. Površinom je najveći kanton unutar Federacije Bosne i Hercegovine, sa 5.020 kvadratnih kilometara ili 19% površine bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Prirodne i geografske karakteristike ovog područja su raznolike od plodnih, prostranih polja i nepreglednih pašnjaka, rijeka i jezera pa do stoljetnih listopadnih i zimzelenih šuma te time pružaju obilne mogućnosti za život i privredni razvoj, temeljen na zemljoradnji, stočarstvu, drvnoj industriji, i djelomično turizmom.

Ekološki čista i netaknuta priroda ovoga kraja, umjerena kontinentalna klima, povoljan geografski položaj te blizina i dobra povezanost sa ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, te susjedne Republike Hrvatske, bitni su faktori za privredni razvoj ovog kraja.

Šator planina i Šatorsko jezero

Šator planina i Šatorsko jezero

Vrhunske destinacije Livanjskog kantona uključuju planine Cincar, Troglav, Šator, Čvrsnica, prijevoj Oštrelj, pogodne za planinarenje, skijanje i šetnje prirodom, te kampovanje uz obale rijeka Sturba, Unac,… i jezera: Šatorsko, Buško, Kukavičije…

U drvarskoj opštini posebnu atrakciju čine Titova pećina kao i špilja Bastasi. Tu je i Park prirode Blidinje koji obuhvata veliki prostor planina Vrana i Ljubuše, a u sklopu parka nalazi se i Blidinjsko jezero, smješteno u podnožju planine Čvrsnica na nadmorskoj visini 1283 metara, koje privlači veliki broj izletnika.

Ne smije se izostaviti turistička destinacija na Kupresu, koja se nalazi na 1.250 metara nadmorske visine, sa oštrom planinsko-alpskom klimom, a gotovo je 5 mjeseci pod snijegom. Kupres je tradicionalno odredište za skijaške rekreativce.

Kupres

Kupres

Visoke planine koje okružuju prostrana polja: Livanjsko, Duvanjsko i Kupreško, uz povoljna strujanja zraka pružaju idealne uvjete za zmajarenje i paragliding. Ogromna prirodna bogatstva, prelijepi krajolici i rijetki biseri prirode opštinu Bosansko Grahovo čine nesvakidašnjom.

www.bih-x.info