Berkovići

VIJESTI IZ BERKOVIĆA
SMJEŠTAJ U BERKOVIĆIMA
GASTRO U BERKOVIĆIMA

Naziv: Berkovići
Općina: Berkovići
Površina: 270 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka
Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Berkovići

Berkovići

Berkovići je naselje i općina u južnoj Bosni i Hercegovini.

Sama općina je prije rata u Bosni i Hercegovini bila dio općine Stolac. Središte općine je naselje Berkovići koje je nakon potpisivanja dejtonskog Mirovnog sporazuma pripalo bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska. Izbjeglice iz Stoca čine većinu stanovništva.

Naseljena mjesta općine Berkovići su Berkovići, Bitunja, Brštanik, Dabrica, Hatelji, Ljubljenica, Ljuti Do, Meča, Predolje, Selišta, Strupići, Suzina, Šćepan Krst, Trusina i Žegulja, te dijelovi naseljenih mjesta: Burmazi, Do, Hodovo, Hrgud i Poplat.

U Dolu, na samoj granici sa općinom Stolac iz lomljenog krečnjaka izvire rijeka Bregava. Nadmorska visina vrela iznosi 120 m. Pored vrela Bregave nalazi se put Bileća-Berkovići-Stolac, koja turistima pruža mogućnost da upoznaju prirodne ljepote ove rijeke.

Berkovići sa svojom okolinom obiluju nizom značajnih kulturno-istorijskih spomenika. Čitavo područje je arheološki slabo istraženo.

U općini Berkovići se nalazi i stari grad Koštun (od lat. Kostrum-logor), koji datira iz ranog srednjeg vijeka, čime se ubraja u naše najstarije gradove. Građen je najkasnije u 10. vijeku. Grad je imao 6 kula i okolo okomiti zid koji je još uočljiv.

Ništa manje nisu interesantne nekropole stećaka kojih ima dosta na terenu općine. Neke od većih se nalaze u Dabrici (Crkvine), Hateljima, Predolju, Potkomu, Ljubljanici, Dolu, Koritniku, Bračićima, Blacima, Ljutom Dolu, Suzini.

Na vrhu Straževica (1050 m) koji se uzdiže iznad Dabarskog polja, jedna od tri sestre po imenu Straževica izgradila je sebi crkvu, a prema narodnom predanju na tom mjestu se danas nalaze ostaci temelja u kojima je zatrpano zlato.

crkva sv. Trojice, Gorica, Berkovići, BiH

crkva sv. Trojice, Gorica, Berkovići, BiH

U mjestu Potkom nalaze se ostaci crkve sv. Ilije koji potiču iz 14. vijeka. Crkva je porušena poslije dolaska Osmanlija. Sačuvani su samo temeljni zidovi do 55 cm visine. Crkva sv. Trojice na Gorici predstavlja svojevrstan kulturno-istorijski spomenik.

U Potkomu se nalazi pećina Ratkovača. Oko 2 kilometra ispitanog dijela pećine je isprepletano podzemnim hodnicima, dvoranama i jezerima bogato ukrašenim pećinskim nakitom. Pored pećine je vodopad rijeke Opačice visine preko 150 metara.

U samom centru Berkovića nalazi se spomenik palim borcima i spomen-biste narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata Save Belovića i Danila Soldatića.