Livno

VIJESTI IZ LIVNA SMJEŠTAJ U LIVNU GASTRO U LIVNU

grb Livno

grb Livno

Naziv: Livno
Opcina: Livno
Površina: 994 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Livanjski
Država: Bosna i Hercegovina

Livno je grad u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Najznačajniji je grad u Livanjskom kantonu, čije je kulturno i privredno središte.

Livno, panorama

Livno, panorama

U samom gradu živi oko 10.000 stanovnika (1991. god.), dok u opštini živi oko 40.000. Livno leži na 730 m iznad mora, i smješten je većim dijelom na obroncima i u podnožju brda Bašajkovac, iz kog izvire i kraška rijeka Bistrica. Livno ima stabilnu klimu, sa ravnomjernim strujanjem zraka i najvećim brojem sunčanih dana. Klima je uglavnom planinska. Ljeta su uglavnom duga i sunčana, zime snježne. Livanjsko polje jedno je od većih kraških polja…

Osim prirodnom ljepotom, livanjski kraj sa svojim visokim planinama, šumama s brojnom divljači, čistim i bistrim rijekama bogatim ribama, privlači svojom ekološkom očuvanosti te ga mnogi nazivaju europskim ekološkim rajem.

Ispod visokih i strmih litica Tebera nalazi se Duman, izvor rijeke Bistrice koja teče kroz sami grad. Ovo jedinstveno mjesto izuzetno je bogato prirodnim i kulturno-povijesnim obilježjima (izvor Bistrice, pećine, most na Dumanu, Veis kula, Firdusova kula, Pirijina kula, stara vunovlačara, mlinovi, slapovi). Dalji tok rijeke Bistrice daje posebne turističke kvalitete područja grada Livna. Praćena je prelijepim žalosnim vrbama i bogata potočnom pastrvom koja se doslovno iskri i sjaji u kristalno čistoj vodi. Promatrajmo taj izvor. Uz stravičan huk voda se divlje obara na litice.

Livno

Livno

Zima je prošla, snijeg se priznojio u njedrima proljetne topline. Nabujali potoci slijevaju se u planinski bezdan, pa kad utroba postane pretijesna, zašikljaju iz pećine, razbijajući se o uglancane stjenovite gromade.

Sa kaskade obrasle mahovinom strmoglavljuje se pjenušavi Duman, raznoseći unaokolo svježu sumaglicu vodene prašine. I onda, kad kraški potočići presahnu pred naletom ljetne jare, iz kamenog ždrijela tek nečujno zažubori bistra voda i odskakuće na lopatice obližnjih vodenica. Tu, na izvoru, za ljetnih prijepodneva, pripeče sunce i uglavi vrele zrake u ovaj sivi kamenjar.

Livno, Duman

Livno, Duman

Tu stariji kupači pijuckaju rashlađenu šljivovicu i meze nabrekli paradajz, dok se tihana pjesma mladosti razliva u čudesnu igru raznobojnih tonova. Duman i ovo nesvakidašnje podneblje, formiraju ukus ovdašnjeg čovjeka i na čudan način oplemenjuju njegovu dušu. Planinsko-alpski tip klime propraćen izuzetno čistim zrakom pogodan je za razvoj zimskog sportskog turizma.

Brdo Bašajkovac već je poodavno Livnjacima poznato kao rado posjećeno izletište sa prekrasnim vidicima na sam grad, Livanjsko polje te okolne vrhove. Posebna atrakcija su brojne špilje i pećine tipične za ovo kraško područje.Riječni tokovi i jezera u program turističke valorizacije uključuju kupanje i sportove na vodi. Veliki je broj mjesta pogodnih za kampiranje a jezera pružaju mogućnost izgradnje kvalitetnih plaža.