Glavatičevo

Glavatičevo

Glavatičevo

Rijeka Neretva bogata ribom, plodne ravnice oko nje, živopisna brda naokolo, gusto obrasla raznovrsnom šumom, u kojoj se krije mnogobrojna divljač, prostrani pašnjaci obilje padavina, relativno topla klima – sve su to elementi koji su uticali da se čovjek još u davna vremena naseli na područje današnjeg Glavatičeva.

Glavatičevo leži na 225 kvadratnih kilometara a broj stanovnika u Glavatičevu prije rata, popis iz 1991 godine, iznosio je 1945.

Broj domaćinstava bio je 496, od tih 1945, 70% je bilo muslimanske nacionalnosti, 23% srpske nacionalnosti i 7% hrvatske nacionalnosti.

Glavatičevo rafting

Glavatičevo rafting

Pretpostavlja se da je Glavatičevo naziv dobilo u XIV ili XV vijeku. Dr. Pavao Anđelić u svojoj knjizi “Spomenici Konjica i okoline” tvrdi da je Glavatičevo dobilo sadašnji naziv po vlastitom imenu Glavat, Glavatec. Naime, područje sadašnjeg Glavatičeva nalazilo se u posjedu nekih Glavata ili Glavateca kojih je bilo u susjednom Nevesinju.

Budislav Glavatec “iz Nevesinja” spominje se 16. septembra 1330. godine. Toga dana on je u Dubrovniku kupio neko stvari za ženu velikaša Poznana Purcica.

Dakle, izvodi zaključak dr. Pavao Anđelic, Glavateci su bili vlasteoski rod nižeg ranga, koji su u neko vrijeme imali svoje posjede u predjelu sadašnjeg Glavatičeva. Tako je ovaj posjed prema svom vlasniku Glavatecu dobio naziv Glavatičevo, To je moglo biti u XIV ili XV vijeku.

Glavatičevo stećci

Glavatičevo stećci

Po jednoj legendi se kaže da je Glavatičevo dobilo naziv po ribi glavatici, koje je u to doba bilo u izobilju u ovom kraju, međutim danas je ima sve manje i manje.