Tunis

Tunis

Tunis

Tunis je najmanja država sjeverne Afrike po površini koju zauzima. Na zapadu ima graniči s Alžirom  te na jugoistoku s Libijom.

Ime države dolazi od imena njezina glavnog grada, Tunisa, koji se nalazi na sjeveru zemlje.

Obala Sredozemnog mora je tu duga 1.200 km. Uprkos svojoj relativno maloj površini odlikuje se izraženom raznovrsnošću prirode.

Oko 40% teritorija zemlje pokriva saharska pustinja, dok je ostatak zemlje vrlo plodan. Ovaj prostor kolijevka je kartaške civilizacije te poslije žitnica Rimske imperije.

Kulturu zemlje obogaćuje 3.000 godina stara istorija i na njoj se mogu naći tragovi punske, arapske, turske, afričke, europske i islamske kulture, kao i brojni uticaji dinastija koje su vladale zemljom.

Tunis U Tunisu se visoke ljetne temperature održaju prilično dugo, čak je i sredinom oktobra prilično vruće. Drugi dojam koji primijetite kada šetate ulicama tuniških gradova je prije svega određena vrsta živosti: ulične prodavnice  pune su šarenih stvarčica, prolaznici, mirisi, neonske reklame…

Safari u Sahari uvijek je poseban doživljaj. Jedan dan uživate u suncu i moru, a drugi šetate pustinjom, promatrate deve. Fanovi Ratova zvijezda bili bi oduševljeni u Matmati, mjestu koje je Lucas odabrao za snimanje prvog dijela svog životnog djela.

Godišnje se u zemlji održava mnoštvo međunarodnih, nacionalnih i lokalnih festivala.

Tunis

Većinom dominiraju muzički i pozorišni festivali. Neki od tih festivala imaju prilično široku tematiku, kao npr. Kartaški festival, dok su drugi vrlo specifični, kao npr. Festival umjetnosti od plastike u Mahrèsu ili Tabarka Jazz Festival.

Tuniška kuhinja bogata je i raznolika te se ponešto razlikuje od kuhinja drugih država u Magrebu. Bazira se na povrću, ovčijem i goveđem mesu,  ribi (na obalnim područjima) te tjestenini.