Bihać

VIJESTI IZ BIHAĆA SMJEŠTAJ U BIHAĆU GASTRO U BIHAĆU

Naziv: Bihać
Površina: 900 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka
Općina: Bihać
Entitet: Federacija BiH
Kanton:  Unsko-sanski
Država: Bosna i Hercegovina


Bihać je grad i općina u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini.

Bihać-BiH

Bihać-BiH

Područje Bihaća je bilo nastanjeno još u starijem kamenom, kasnom bronzanom, te starijem i mlađem željeznom dobu. U Račiću, deset kilometara jugoistočno od Bihaća su, pored kostiju mamuta pronađena i dva kremena novčića.

Dokazano je prisustvo dijelova plemena Japoda na ovom području od 8. vijeka prije nove ere. Početkom 7. vijeka prije nove ere područje Bihaća naselili su Sloveni, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi iz tog vremena.

Na glagoljskoj listini s kraja 14. vijeka sačuvan je pečat srednjovjekovnog Bihaća na kojem se vide tri kule. Na srednjoj je zastava s natpisom S(igillum) Civitatis Bihigiensis, odnosno “Pečat grada Bihaća”. Isti motiv ima i današnji grb grada.

Za vrijeme četverogodišnje opsade u posljednjem ratu Bihać je imao ulogu odbrambenog središta ovog područja.

Nakon potpisivanja dejtonskog Mirovnog sporazuma, dio prijeratne općine Drvar je pripojen općini Bihać, a sam grad postaje administrativni cenar Unsko-sanskog kantona, unutar bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH.

Općina Bihać u Bosni i Hercegovini graniči sa općinama Cazin, Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac i Drvar, a sa strane susjedne Hrvatske sa općinama Donji Lapac, Plitvička jezera-Korenica i Slunj.

Rijeka Una
Una je rijeka u sjeverozapadnom dijelu BiH koja manjim dijelom čini zapadnu granicu BiH i Hrvatske. Prema jednima ime rijeke potiče od opšte imenice unda što znači uzburkana voda, val. Po drugima ime Una potiče od riječi uno, što ima značenje jedna, jedina, a što autentično opisuje ovu vodenu ljepoticu koju Bišćani ljubomorno čuvaju čistom i netaknutom i čija se voda, bez bojazni od zagađenja, može piti i u samom centru grada.

Štrbački buk, BiH

Štrbački buk, BiH

Štrbački buk, BiH

Štrbački Buk se nalazi kod sela Donji Štrbci, u neposrednoj blizini državne granice Hrvatske sa BiH. Predstavlja nekoliko vodopada, jedan drugom u neposrednoj blizini, a najveći slap doseže 25 metara visine.

Rijeka se zahvaljujući ogromonoj protočnoj snazi vode, velikom brzinom obrušava niz stjenovitu podlogu i “razbijajući” se od stijene stvara prekrasan bijeli zid koji posmatraču oduzima dah.

Veličanstvena je slika u kojoj možete satima uživati.

Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a

Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a
Muzej Prvog zasjedanja AVNOJ-a

Muzej pripada prvoj kategoriji spomenika borbe protiv fašizma. Prvo zasjedanje AVNOJ-a je održano 26. i 27. novembra 1942. godine u Bihaću.

Da nije bilo Prvog zasjedanja AVNOJ-a, zasigurno ne bi bilo ni savremene i moderne Bosne i Hercegovine, a budućnost svih naroda i građana Bosne i Hercegovine bi bila upitna.