Bijeljina

VIJESTI IZ BIJELJINE SMJEŠTAJ U BIJELJINI GASTRO U BIJELJINI

 

 

grb Bijeljina BiH

grb Bijeljina BiH

Naziv: Bijeljina
Općina: Bijeljina
Površina: 734 km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina


Bijeljina

Bijeljina

Bijeljina je grad i općina u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini.

Bijeljina je općinski centar i istorijsko središte Semberije i Majevice, prepoznatljiv po prostranom centralnom trgu, čiju ljepotu uvećava prijatan ambijent Gradskog parka.

Grad Bijeljina se prvi put spominje 1446. godine.

Bijeljina panorama

Bijeljina panorama

Kroz Bijeljinu je, iz pravca Zvornika, prolazio srednjovjekovni put koji je vodio za Mačvu (Srbija), Mitrovicu (Srbija) i Hok.

U zaseoku Mitrovićima, selo Gornji Dragaljevac, na dva lokaliteta se nalazi se nekoliko nadgrobnih spomenika-stećaka, od kojih je jedan izložen na zgradi dragaljevačke osnovne škole.

Desna obala rijeke Drine posjetiocima pruža izvanredne uslove za kupanje i ribolov.

Muzej Semberije

Muzej Semberije

Muzej Semberije

Muzej Semberije se nalazi najstarijoj zgradi u Bijeljini.

U muzeju su smještene 3 stalne muzejske postavke: Arheološka postavka, Postavka rimskih kamenih spomenika, Etnološka postavka.

Muzej Semberije je domaćin i nekolikotradicionalnih manifestacija: Majska smotra likovnog stvaralaštva učenika, Bijeljinsko bijenale, Pantelinska izložba, Nagradna izložba gusala tokom Višnjićevih dana, kao i 10 povremenih, gostujućih izložbi.

Banja Dvorovi

Banja Dvorovi

Banja Dvorovi

Između rijeka Sava i Drina i puteva koji iz Srbije i Crne Gore vode preko Bijeljine do Banja Luke i Sarajeva, nalazi se čuvena ljekovita banja Dvorovi.

U sklopu banje je izgrađen i otvoreni olimpijski bazen koji se puni termalnom i pitkom vodom.

Banja je mjesto za odmor i relaksaciju, a svakako i za i liječenje raznih bolesti, zahvaljujući ljekovitoj termomineralnoj vodi i savremenom medicinskom bloku, a rekreativcima su na raspolaganju brojni sportski tereni.

Manastir Tavna

Manastir Tavna

Manastir Tavna

Na pitomim obroncima Majevice koji se talasasto spuštaju prema rijeci Drini nalazi se pravoslavni manastir Tavna sa crkvom Sv. Trojice. manastir se nalazi na izvoru riječice Tavne, udaljen 18 kilometara od Bijeljine, a prvi put se spominje 1548. godine. Za manastir Tavnu vezano je i ime jednog velikog narodnog tribuna, slijepog narodnog guslara, Filipa Višnjića.