Prusac

Prusac, BiH

Prusac, BiH

Prusac, poznat i kao Akhisar ili Biograd, jedan jedan od najstarijih gradova u Skopaljskoj dolini, gornjem toku rijeke Vrbas između Bugojna i Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Prusac je bio poznato stjecište srednjovjekovnih bosanskih intelektualaca, a poslije okupacije Osmanlija postaje žarište javne kritike u Bosni do tada nepoznate krute vojničke vladavine. Najgledniji stanovnici Prusca bivaju redom pohapšeni, pozatvarani, a neki, po važećem zakonu za buntovnike opasne po opstanak carstva i protjerani kao politički osuđenici na suprotne granice imperije, Afganistan, Pakistan i Perziju.

Prusac je, kao i Tešanj, Zvornik, Jajce, Varcar i još neka buntovnička mjesta bio jedno vrijeme potpuno raseljen.

Ajvatovica

Ajvatovica

Ponovo je osnovan kao otvoreno naselje pod turskim nazivom Akhisar (Bijeli Grad). Za vrijeme osmanlijske vladavine Bosnom, Prusac je jedno vrijeme bio ponovo kulturni i vjerski centar Bosanskog pašaluka i predpostavlja se da je u Pruscu nastalo bosansko pismo koje je koristilo arapske pismene znakove, ali je fonetski prilagođeno bosanskom govoru i izgovoru, poznato kao arebica ili alhimiado.

Na području Prusca, prije njegovog osnivanja, postojala su naselja, a prvi stanovnici su bili Iliri, zatim Rimljani, Ugari, Osmanlije, te Bošnjaci.

U blizini Prusca je i najveće dovište muslimana u Evropi, Ajvatovica.