Rudo

VIJESTI IZ RUDOG SMJEŠTAJ U RUDOM
GASTRO U RUDOM

Rudo

Prijedor, grb

Naziv: Rudo
Opcina: Rudo
Površina: 344 km2

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Rudo je grad i središte istoimene općine na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, u blizini granice sa Srbijom.

Rudo

Rudo

Staro Rudo je osnovano 1555. godine kao zadužbina Mustafe Paše Sokolovića, prvog rođaka čuvenog Mehmed paše Sokolovića, koji također potiče iz ovog kraja, iz sela Sokolovići.

Rudo je pod turskom vladavinom bilo punih 412 godina.

Novo Rudo se gradi kao prvi grad po urbanističkom planu u BiH. Uskotračna pruga ovim krajem prolazi 1906. godine a odmah naredne godine osniva se i jedna od prvih zadruga u BiH.

Rudo je poznato istorijsko mjesto u kojem je za rijeme Drugog svjetskog rata, 22. decembra 1941. godine, osnovana Prva proleterska brigada Naodno-oslobodilačkog pokreta. U općini Rudo postoji spomenik “Prve proleterske narodno-oslobodilačke brigade” koji se nalazi na Trgu slobode, te “Partizansko groblje” u sjećanje na pale borce u Drugom svjetskom ratu.

Rudo, Lim

Rudo, Lim

Osobenost ovog kraja je rijeka Lim koja privlači zaljubljenike prirode. Kroz Rudo protiče Krupica, najkraća rijeka Evrope.

Općini Rudo pripada enklava Sastavci, koja je u potpunosti okružena teritorijem Republike Srbije. O teritoriju se vode pregovori. Bosna i Hercegovina insistira na svom pravu da su Sastavci, koje se naselje naziva i Međurječje, spojeni s matičnim teritorijem dok Srbija insistira na pravu spajanja jugozapadnih dijelova općine Priboj sa općinskim središtem. Kuriozitet je i postojanje jedne kuće podijeljne granicom.