Tuzla – Panonska jezera

Panonska jezera

Panonska jezera

Panonska jezera su slana umjetna jezera u Tuzli. Tuzlanska “Panonika”,Panonsko jezero koje se nalazi u samom centru grada na lokalitetu je bivših “Slanih bunara”. Površina jezera je 11.000 m2, a dubina do 1,8 m. Sastav vode je 4/5 obične vode i 1/5 slanice.

Kompleks Panonskih jezera je ukupne površine 75.000 m², dužine obale od 1.000 m., površina šljunčanog dijela plaža od 22.000 m².

Nakon realizacije I faze razvoja kompleksa izgradnjom velikog jezera u julu 2003.g., etapni razvoj je nastavljen 2006. g. izgradnjom Arheološkog Parka–Neolitskog Sojeničkog naselja sa muzejskom postavkom koja govori priču o kontinuitetu življenja na prostoru grada Tuzle još iz doba Neolita.

Početkom ljetnje sezone 2008. g., kapaciteti kompleksa su znatno povećani izgradnjom drugog slanog jezera, a krajem septembra stvoren je još jedan jedinstveni turističi proizvod – Slani slapovi u formi, jedinstvenog za ove područja, inhalacionog zdravstvenog centra na otvorenom prostoru.

Treće Panonsko jezero je otvoreno 1.septembra 2012. godine sa kapacitetom od 2.500 gostiju čime  je dnevni kapacitet cijelog kompleksa 17.000 gostiju.

U kompleksu Panonskih jezera nalazi se i Sojeničko neolitsko naslje, sportski tereni, slani slapovi te mnogi drugi sadržaji.

Panonska jezera predstavljaju jedinstvene primjere slanih jezera u Evropi, te imaju ljekovita svojstva zahvaljujući sadržaju soli i drugih minerala. Voda u jezerima neprestano kruži i prečišćava se pješčanim filterima.

Jezera se nalaze u samom središtu Tuzle svega nekoliko stotina metara od centralnog gradskog trga.