Travnik

VIJESTI IZ TRAVNIKA SMJEŠTAJ U TRAVNIKU GASTRO U TRAVNIKU

Travnik, grb

Travnik, grb

Naziv: Travnik
Općina: Travnik
Površina: 529 km2
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Srednjobosanski
Država: Bosna i Hercegovina


Travnik se nalazi u samom centru Bosne i Hercegovine, u dolini rijeke Lašve, okruženoj planinama među kojima je i jedna od najvećih planina u BiH – Vlašić (1933 m.).

Travnik

Travnik

Okolina Travnika naziva se još i travnički ili lašvanski kraj koji pokriva površinu od 928 km2. Nadmorska visina Travnika iznosi 514 m. I pored toga što je okružen planinama, za klimu u Travniku se može reći da je povoljna. Velika udaljenost od Jadranskog mora i Panonske ravnice stavljaju ga pod uticaj umjerene kontinentalne klime.

Grad Travnik trenutno ima oko 27.000 stanovnika, a sa okolnim stanovništvom oko 70.000. Poznat je po tome, što je bio prijestolnica osmanskih vezira od 1686. do 1850. godine, pa i njegovo kulturno nasljeđe datira iz tog perioda. Travnik se prvi put spomenje 1463.godine, povodom prolaska Sultana Mehmeda Fatiha prema Jajcu, prije toga, Travnik je bio u sastavu župe Lašva, koja se po prvi put pominje daleke 1244. godine u buli kralja Bele IV.

Danas je Travnik, u administrativnom smislu, centar Srednjebosanskog kantona, što ga ni u kom slučaju ne čini prijestolnicom, jer potrebno je dosta volje da bi grad dobio sjaj koji, svojom burnom historijom i velikim ljudima, zaslužuje.

Plava voda - Travnik

Plava voda - Travnik

Plava voda, Babanovac, Ugar, Stari Grad, Devečani, su neke od brojnih destinacija u Travniku i okolini, koje morate posjetiti. Ljubitelji gastonomskih užitaka moraju probati čuveni Vlašički ili Travnički sir, ćevape u jednoj od brojnih ćevapdžinica na Žitarnici, pastrmku na Plavoj vodi, a nakon toga i Lutvinu kahvu. Malo je gradova u BiH koji na tako malom prostoru mogu ponuditi tako veliki broj kulturno-historijskih spomenika iz Srednjeg vijeka, turskog i austro-ugarskog perioda. Obavezno posjetite Zavičajni muzej i Memorijalni muzej ”Rodna kuća Ive Andrića”.

Grad Travnik i okolina zavičaj su i tri endemične vrste: Travničkog kratkokljunog goluba, vlašičkog pastirskog psa Tornjaka i Rose Brandis, ruže bez trnja što raste na obroncima Vlašića.