Prijedor

VIJESTI IZ PRIJEDORA
SMJEŠTAJ U PRIJEDORU
GASTRO U PRIJEDORU

Prijedor, grb

Prijedor, grb

Naziv: Prijedor
Opcina: Prijedor
Površina: 834 km2

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Prijedor je grad i centar opštine u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na obali rijeke Sane.

Prijedor

Prijedor

Prijedor se nalazi na obroncima planine Kozare koji se spuštaju u Prijedorsko polje. Sam grad se nalazi na nadmorskoj visini od 135 metara.

Prvi put u historijskim dokumentima Prijedor se kao zemljana utvrda pominje u pismima grofa Adama Bacanija za vrijeme opsade Beča 1683. godine, ali mnogo toga ukazuje na tragove života još u prahistoriji, kao i tokom boravka Rimljana na ovim prostorima.

Grad je nikao na malom ostrvu sanskog rukavca zvanog Berek, koji i danas okružuje prijedorski Stari Grad. Nakon ratova Osmanlijskog carstva i Austro-Ugarske 1683-1699., na mjestu današnjeg Prijedora je bilo 50 drvenih kućica i mjesto je bilo mnogo manje od susjednog Kozarca, udaljenog 12 km na putu prema Banja Luci.

Godine 1717. počinje reorganizacija Prijedora, a 1739. je utemeljen kao jedan od mladjih gradova u Bosni. Tada počinje i njegov uspon, jer nakon gubitka Slavonije i Like za vrijeme Austro-Ugarskog rata sa Osmanlijskim carstvom 1683-1699. počinje i njegov ekonomski razvoj.

Prijedor je također krenuo u intenzivniji razvoj nakon otvaranja željezničke pruge Bosanski Novi – Banja Luka.

ZNAMENITOSTI I DESTINACIJE

MUZEJ KOZARE
Osnovan je 1953. godine, iako je još 1895. godine postojala muzejska zbirka u Prijedoru. Najstariji objekat muzeja bio je smješten u “Kapetanovom konaku” . Muzej se od 1983. godine nalazi u sadašnjem objektu i bavi se proučavanjem i očuvanjem kulturnog nasljeđa ovog kraja. Ovdje su svoja djela izlagali i čuveni autori Radovan Kraguq, Sreten Stojanović, Branko Miljuš, kao i mnogi drugi autori.
Adresa: Nikole Pašića bb, 79101 Priijedor, BiH
Telefon: 211-334
E-mail: muzej-pd@ets.org.yu

PRIJEDORSKO POZORIŠTE
Osnovala je 1954. godine grupa entuzijasta, zaljubljenika u pozorišnu umjetnost. I prije rata u BiH bilo je poznato po izuzetnom kvalitetu scenskih izvedbi. Pozorište danas ima status amaterskog. U pokušaju da se osmislei sačuvaju kulturološki obrasci naroda na ovim prostorima, začetnici su Festivala pozorišta RS “Kočićeva srpska scena”.
Adresa: Branislava Nušića 11, 79101 Priijedor, BiH
Tel/fax: 052/ 211-116
e-mail: pozoristeprijedor@prijedor.com

BIBLIOTEKA ĆIRILO I METODIJE
Raspolaže knjiškim fondom od oko 40.000 naslova i predstavlja nezaobilaznu instituciju u obrazovnom procesu prijedorskih srednjoškolaca,ali i u procesu dodatnog obrazovanja u pojedinim oblastima. Biblioteka je organizator brojnih književno-naučnih tribina.
Adresa: Nikole Pašića bb, 79101 Prijedor, BiH
Telefon: 052/211-324

GALERIJA 96
Najmlađa kulturna ustanova u gradu, nastala je saradnjom opštine Prijedor, gradova Trenta iz Italije i Karitasa iz Hamburga. Za kratko vreme stekla je ogromnu afirmaciju priređujući izložbe značajnih autora, koncerte klasične muzike i promocije knjiga.
Telefon:213 305

Kulturne sadržaje na području opštine upotpunjuju i aktivnosti KUD koja egzistiraju na području opštine. Na prostoru opštine Prijedor zvanično je registrovano 7 Kulturno-umjetničkih društava ( SKUD «Dr. Mladen Stojanović» Prijedor; KUD «Kozara» Čirkin Polje; KUD «Osman Džafić» Puharska; KUD «Kozara» Donja Ljubija; SPCPD «Vila» Prijedor; KUD «Kozara» Kozarac; KUD «Željezničar» Prijedor)