Žepa

VIJESTI IZ ŽEPE
SMJEŠTAJ U ŽEPI
GASTRO U ŽEPI

Naziv: Žepa
Općina: Rogatica
Površina: — km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Žepa

Žepa

Žepa, naseljeno mjesto na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine, u sastavu općine Rogatica.

Mjesto sa karakterističnom bosanskom planinskom fizionomijom prvi put se spominje u sumarnom osmanlijskom defteru iz 1485. godine, kao selo koje pripada Vrataru, bivsem starom gradu srednjovjekovne Bosne.

Osnovne privredne djelatnosti ovog kraja oduvijek su bile poljoprivreda i stočarstvo.

U okolini mjesta pronađeno je i nekoliko srednjovjekovnih bosanskih stećaka, koji su bili dio životne kulture starih bogumila.

Most na Žepi

Narodna predaja kaze da je dio manjih stećaka srednjovjekovnih Bosnjana ugrađen u most na rijeci Žepi, o kom je u svom romanu “Most na Žepi” pisao i jedan od najvećih bosanskih knjizevnika i dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost Ivo Andrić.

Sarajevski historičar Vlajko Palavestra zapisao je o stećcima i sljedeće: “U Žepi smo konstatovali ukupno 162 spomenika iz srednjeg vijeka, većinom u obliku neukrasene ploče bez postolja. Slijede spomenici u obliku niskog sljemenjaka s monolitnim postoljem, te sanduci bez postolja.

U 16. stoljeću vezir Jusuf dao je u mjestu izgraditi tada graciozni most na rijeci Žepi, koji je stoljećima bio ponos mjestana ovog kraja Bosne, no danas nagrizen zubom vremena, kameni most odavno nije turistička atrakcija. Preko njega se danas uzanom pjesačkom stazom može stići do sela Vratar i Ribioci, na putu ka Rogatici.

Tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini Žepa je bila mala bosanska enklava, koja je odoljevala udarima daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Danas, nažalost, od osam stotina prijeratnih domaćinstava u mjestu obnovljeno je nekih dvjestotinjak. Mještani su uglavnom stari, samo je jedan uposlenik, a lokalno područno odjeljenje osnovne škole pohađa pet đaka. Jedini kontakt sa vanjskim svijetom su autobusi koji par puta sedmično voze za Sarajevo. U naselju postoji ambulanta, koja ne radi, jer nema liječnika, a policijska patrola iz Rogatice navrati svakih petnaest dana, tek da se uvjeri da je sve u redu.

bih-x.info