Bosanska Krupa

VIJESTI IZ B. KRUPE
SMJEŠTAJ U B. KRUPI GASTRO U B. KRUPI
grb Bosanska Krupa

grb Bosanska Krupa

Naziv: Bosanska Krupa
Površina: 900 km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Općina: Bosanska Krupa
Entitet: Federacija BiH
Kanton: Unsko-sanski
Država: Bosna i Hercegovina

Bosanska Krupa

Bosanska Krupa

Općina Bosanska Krupa je 1991. godine zauzimala prostor od 778 km2. S vremenom došlo je do otcjepljenja općina Bužim i Krupe na Uni tako da danas općina Bosanska Krupa zauzima prostor od 556 km2.

Općina Bosanska Krupa se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, unutar Unsko-sansko kantona. Graniči sa općinama: Bihać, Cazin, Bužim, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Novi Grad i Dvor u Republici Hrvatskoj.

Međunarodna, a ujedno i najveća rijeka Kantona, Una, prolazi kroz centar Bosanske Krupe.

U bosanskokrupskoj općini vlada kontinentalna klima što se ogleda po visokim temperaturama u ljetnim mjesecima, a srednja godišnja temperatura iznosi 10,8 0C.

Najveći dio grada razvio se na niskom prevoju između brda Huma i Starog grada na nadmorskoj visini od 176 m u proširenom dijelu rijeke Une.

U samom gradu danas živi 15.400 stanovnika.

Znamenitosti i destinacije
Bez obzira odakle dolazite Bosanska Krupa pružit će Vam mnoštvo zadovoljstava. Nezaboravni doživljaji ljepote rijeke Une i Krušnice, stoljetnog grada, smirujućeg zelenila šumskog ambijenta upotpuniće sva vaša očekivanja od odmora kakvog priželjkujete.

Una regata

Una-regata

Bogatstvo ljepota vode oduševljavat će Vas svakim pogledom. Dvije rijeke Una i Krušnica, jedna bistrozelena prepuna slapova, bukova i brzaka, druga tajnovito mirna, prozračna i tiha, neprestano plijene svojom raznolikošću.

Poklonici ribolova pronaći će svoje zadovoljstvo, jer su rijeke Una i Krušnica, na području Krupe, izuzetno bogate mladicom, pastmkom i lipljenom.

Sport, lov i ribolov

Bilo da ste poklonik aktivnog odmora ili želite odmor radi odmora u ovom gradu punom šarma pronaći ćete sadržaje za sebe. Svaka rijeka ima svoje plovilo, na Uni ga zovu lađa, a tradicija lađarenja vremenom je prerasla u iznimno popularnu sportsku manifestaciju. Okušajte se u utrci s unskim lađarima ili se pridružite učesnicima Internacionalne Una-regate. Za one manje aktivne tu su brojne ade s lijepim plažama, prekrasna izletišta i tereni za kampovanje.

Lov na obližnjim šumovitim brdima i planini Grmeč, koja je udaljena oko 20 km od grada oduševiti će svakog lovca. Tu su lovišta bogata raznovrsnom divljači: medvjedima, srnama, zečevima, divljim svinjama i tetrijebima.

Bosanska Otoka

Bosanska Otoka

Bosanska otoka
Bosanska Otoka, nedaleko od Bosanske Krupe još je jedno izuzetno atraktivno turističko odredište. Izrasla na Uni, na njene 24 ade povezane bisernim slapovima u blizini prelijepih izletišta… više o Bosanskoj otoci