Asim Ferhatović Hase

Asim Ferhatović Hase

Asim Ferhatović Hase

Asim Ferhatović Hase rođen je u Sarajevu, 24. januara 1933. godine, gdje je i započeo sjajnu fudbalsku karijeru 1945. Član fudbalskog kluba Sarajevo postao je 1948. Prvu utakmicu u dresu Sarajeva odigrao je 1952. godine protiv Zagreba. U prvom timu nastupao je do 1967. godine. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 600 utakmica i postigao 400 golova.

Kratko vreme proveo je u Turskoj, ali je za njega postojao samo jedan klub – „Sarajevo“. Za A reprezentaciju Jugoslavije odigrao jednu utakmicu. U analima fudbala zapisano je da je Asim Ferhatović 8. oktobra 1961. u Beogradu igrao za najbolju jugoslovensku sekciju koja je pobedila Južnu Koreju sa 5:1.

Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije. Fudbal je igrao isključivo iz ljubavi i zbog toga je bio i ostao najpolularniji fudbaler svih vremena u Sarajevu.

Umro je 25. januara 1987.

Kao fudbaler često je biran medju najbolje sportiste Bosne i Hercegovine. Stadion FK Sarajevo, bivši olimpijski stadion Koševo, danas nosi naziv stadion Asim Ferhatović – Hase.

bih-x.info