Usora

VIJESTI IZ USORE SMJEŠTAJ U USORI GASTRO U USORI

Usora, grb

Usora, grb

Naziv: Usora
Općina: Usora
Površina: 49 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Zeničko-dobojski
Država: Bosna i Hercegovina

Usora je općina u Bosni i Hercegovini.

Usora-BiH

Usora-BiH

Opština Usora nalazi se u dolini istoimene rijeke, na relativno prometnoj komunikaciji, magistralnom putu Doboj – Tešanj – Teslić, a graniči sa opštinama Doboj, Doboj Jug i Tešanj.

Područja naseljenih mjesta: Bejići, Omanjska, Sivša i Srednja Omanjska bila su u sastavu općine Tešanj.

Područja naseljenih mjesta: Alibegovci, Ularice i dio naseljenog mjesta Makljenovac do potpisivanja Mirovnog sporazuma o Bosni i Hercegovini bila su u sastavu općine Doboj.

Opštinu Usora čine i dijelovi naseljenih mjesta: Miljanovci i Novi Miljanovci (Filipovići i Kovčići), Žabljak i Tešanjka koji su bili u sastavu općine Tešanj.

Usorom se naziva prostor oko rijeke Usora i njezinih pritoka. Bio je nastanjen još u starijem kamenom dobu.

U bosanskom govoru se do danas sačuvao izraz ušur, što bi prevedeno s latinskog značilo običajno pravo, a u narodu jednostavno običaj (primjer: desetina brašna umjesto novca za meljaju). O porijeklu ovog naziva za jedan cijeli kraj treba unijeti i predpostavku da su još stari Rimljani ovaj kraj nazvali tako, pošto je od pamtivijeka bio neprohodan i s toga pogodan za zbjegove progonjenih starosjedilaca sa šireg ilirskog prostora (pravo na običaj = usure). Zanimljivo je da su svi stariji stanovnici ovog kraja nazivali rijeku Usoru Usura, a grad Doboj Dobuj.