Bjelašnica

Bjelašnica skijanje

Bjelašnica skijanje

Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva.  Dio je dinarskog područja na kojem vlada specifična klima u kojoj se miješaju karakteristike mediteranske i planinske klime, što ovoj planini daje posebnu čar.

Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.

U sklopu XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, na Bjelašnici su izgrađeni brojni sportski i turistički objekti, koji se i danas koriste.  Na najvišem dijelu (2067m nadmorske visine) podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini.

Do ovih planina vode dva puta i udaljenosti su: Sarajevo-Bjelašnica preko Hadžića (cca 50 km) i preko Krupca (38  km), a Sarajevo-Igman preko Hadžića (cca 45 km), te preko Krupca (cca 40 km).

Zima, od novembra do maja mjeseca, napravi snježne smetove visoke i do nekoliko metara koji predstavljaju poseban izazov za ljubitelje zimskih sportova. Ovo godišnje doba posebno je interesantno upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snježnim prekrivačem, nalik na bijelu pustinju oblivenu zrakama sunca, iznad koje se prostire ništa više nego nebeski krajolik.