Blagaj – Stjepan Grad

Blagaj - Stjepan Grad

Blagaj - Stjepan Grad

Srednjevjekovno zdanje – Stjepan grad, nastalo na kasnoantičkoj utvrdi ponad Blagaja je bio jedan od najvažnijih gradova u zemlji Kosača.

Stari grad Blagaj (Bona, Stjepan-grad) je sagrađen na najistaknutijem mjestu visokog i teško pristupačnog kraškog brda, na 310 m nadmorske visine i iznad vrela rijeke Bune od kojeg je udaljen 266 m.

Ovaj grad je zapravo bio gradska palača, opasana tvrdim bedemima s nazubljenim vrhovima koja su i danas vidljiva. U njemu je stolovao Stjepan Vukšić Kosača pa je zbog toga i dobio ime Stjepan grad.

U 10. stoljeću Blagaj je imao veliku ulogu u razvoju Huma ili Zahumlja. Na njegov razvoj i značaj umnogome je utjecala blizina važne saobraćajnice koja je dolinom Neretve povezivala Jadransko more sa bosanskim zaleđem.

Bio je okosnica političkih i vojnih turbulencija hercegove zemlje sve do 1473. godine kada ga je osvojila turska vojska te je postao sjedište i rezidencija kadije.

Stjepan gradIstorijsko područje – Stari grad Blagaj (Stjepan-grad) u Blagaju kod Mostara proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Stari grad Blagaj (Stjepan-grad) arheološki je djelomično istražen 1965. godine od Zemaljskog muzeja BiH. U 2009. godini nastavljeni su sondažni radovi organizirani također od Zemaljskog muzeja BiH. Planirani zaštiti konzervatorski radovi 2009. – 2010. financirani su od Federalnog ministarstva kulture i sporta, Turističke zajednice BiH i UNESCO-a. Radovi su zaštitnog karaktera i predstavljaju konzervatorske radove narušene strukture grada.

Ako ste raspoloženi za planinarenje, možete prošetati do ove tvrđave koju su prvobitno izgradila Ilirska plemena, zatim su je ojačali Rimljani, pa bosanski vladari i na kraju su je Osmanlije znatno proširile. Do ove tvrđave na vrhu litice se može doći jednosatnom šetnjom uz vijugavu stazu. Tvrđava nije konzervirana, ali je jedan dio zidina još uvijek nedirnut. Ovo je odlično mjesto za posmatranje Neretvanske doline kao što je i idealno mjesto za izlet. Staza nije obilježena, no nije je teško pronaći. U tvrđavi nema vodiča niti se naplaćuje ulaz.


Prikaz veće karte