Banja Luka

VIJESTI IZ BANJA LUKE
SMJEŠTAJ U B. LUCI
GASTRO U B. LUCI

Naziv: Banja Luka
Općina: Banja Luka
Površina: 1.239,00 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka
Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Banja Luka je grad i općina u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine.

Banja Luka

Banja Luka

Banja Luka drugi po veličini i jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini, nadaleko čuvena po svojoj bogatoj historiji i jedinstvenoj kulturnoj tradiciji.

Poznata i kao grad zelenila, leži na obalama rijeke Vrbas. Okolina Banje Luke je bogata raznovrsnom šumskom divljači, a rijeke ribom, što je doprinijelo razvoju lova i ribolova u ovom kraju.

Pod svojim današnjim imenom grad se spominje prvi put 6. Februara 1494. godine, u vrijeme osmanske vladavine Ferhad-paša Sokolovića oko 1580, koji gradi čaršiju na idealnom prostoru za razvoj naselja, na ušću Crkvene u Vrbas. 1878. godine Banju Luku zauzima Austro–Ugarska, i tada se grad značajno razvija.

Na širim prostorima grada otkrivena su veoma bogata arheološka nalazišta koji govore o prastanovnicima prostora oko rijeke Vrbas.

Tvrđava Kastel

Banja Luka, kastelTvrđava Kastel se nalazi u strogom centru Banja Luke, na obali Vrbasa. Jedna je od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini. Malo je informacija o tome ko i kad je sagradio Kastel, ali po mnogim procjenama potiče iz 9. vijeka, mada neki nalazi tvrde da je tvrđava izgrađena i puno ranije. Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice. U tvrđavi Kastel se tokom ljetnih mjeseci održavaju brojne kulturno-umjetničke manifestacije.

Razvoj grada zaustavlja Drugi svjetski rat i njemačko bombardovanje 9. aprila 1941, te savezničko 1944. Banja Luka je oslobođena 22. aprila 1945. godine.

Zemljotres 1969. godine

Zemljotres 1969. godine

Zemljotres 1969. godine

Najteži udarac u periodu poslije Drugog svjetskog rata Banja Luci zadaje katastrofalni zemljotres 1969. godine, u kojem je veliki broj stambenih objekata bio u potpunosti srušen. Iz svih krajeva Jugoslavije u Banjaluku je stizala pomoć. Tih dana je Banjaluka bila prijestonica solidarnosti. Nakon zemljotresa grad dobija svoj današnji izgled i značaj.

Formiranjem bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, nakon potpisivanja dejtonskog Mirovnog sporazuma, Banja Luka kao najveća teritorijalno politička jedinica postaje glavni grad u kojem su sjedišta svih institucija ovog entiteta.