Zapadnohercegovački kanton

» Kantoni Federacije BiH

Općine Zapadnohercegovačkog kantona:  GrudeLjubuški, Posušje, Široki Brijeg.

Kravice, Ljubuški
Kravice, Ljubuški

Zapadnohercegovački kanton je jedan od deset kantona u Federaciji BiH. Središte kantona nalazi se u Širokom Brijegu.

Kanton prostorno zauzima 1.363 km², te se prostire se od sjeverne strane planine Čvrsnice pa sve do granice s Republikom Hrvatskom na zapadu i jugu, dok s istoka graniči s Hercegovačko-neretvanskom kantonom.

U kantonu živi oko 94 000 stanovnika, dok nacionalnu strukturu čine oko 98% Hrvati i 2% pripadnika ostalih nacionalnosti.

U kantonu/županiji se svake godine održavaju brojne kulturne manifestacije od kojih izdvajamo:

Široki Brijeg
Široki Brijeg

West Herzegowina Fest, Ljubuško silo, Širokobriške mačkare, Ljubuški karneval, Mediteran Film Festival, Revija turističkog filma, Okusi s kamena, Vino fest, Šimićevi susreti, Ilijino brdo, Izbičijada, Sajam Tradicije i Autohtonih Proizvoda – Hercegovački STAP i mnogi drugi.

Kanton/županija je udaljena tek 20-ak kilometara zračne linije od Jadranskog mora, te graniči sa svetištem u Međugorju, a posjeduje i niz drugih prirodnih bogatstava smještenih na ovom prostoru.

Čvrsnica
Čvrsnica

Osim nadaleko poznatog vodopada Kravica, Park prirode Blidinje, smješten na planini Čvrsnici, pravo je čudo prirode u čijoj se blizini nalazi moderno opremljeni skijaški centar Risovac, kojeg sve više posjećuju i strani turisti. Turistički radnici na području kantona s ponosom predstavljaju impresivnu kulturnu i prirodnu baštinu.

www.bih-x.info