Crna Gora

Crna Gora

Crna Gora

Crna Gora je balkanska država u jugoistočnoj Europi sa teritorijalnim izlazom na Jadransko more. Teritorija Crne Gore zauzima približno 13.812 km² i u njoj živi oko 680.000 stanovnika.

Veliki kraški predio u Crnoj Gori uglavnom leži na visinama od 1000 m iznad nivoa mora, a neki dijelovi idu skoro do 1.900 m, kao na primjer planina Orjen, najviši masiv među priobalnim krečnjačkim vijencima.

Sveti Stefan

Na sjeveru vlada kontinentalna klima (hladne zime i topla, vlažna ljeta sa jednako raspoređenim kišama). U centralnom dijelu kontinentalna i mediteranska, dok je duž obale mediteranska klima, vruća i suha ljeta, zime relativno hladne.

U Crnoj Gori postoje četiri nacionalna parka: Durmitor, Nacionalni park Biogradska gora, Lovćen, te Nacionalni park Skadarsko jezero.

Crna Gora ima dobre uslove za razvoj svih vrsta turizma, pošto posjeduje lijepe plaže, planinski region na sjeveru, bogatu kulturnu baštinu i dobro očuvanu prirodnu sredinu.

Kanjon rijeke Tare

Kanjon rijeke Tare

More, jezera, kanjoni, planine omogućavaju svakome da pronađe najbolji način da se kvalitetno  odmori.

Burna istorija ove male države, ostavila je za sobom neprocjenjivo blago, koje se ogleda u istorijskim spomenicima širom ove ponosne zemlje.

Plavo more sa nepreglednim plažama, nemirne vode bistrih rijeka i predivni planinski masivi, pomiješani sa duhovima prošlih vremena, udahnuli su Crnoj Gori sve sto je potrebno za jedan nezaboravan odmor.

Crna Gora je ekološka država. Tom činjenicom zauzima primarno mjesto na turističkim mapama Evrope i svijeta!