Neum

VIJESTI IZ NEUMA SMJEŠTAJ U NEUMU GASTRO U NEUMU

Neum

Neum

Naziv: Neum
Opcina: Neum
Površina: – km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Hercegovačko-neretvanski
Država: Bosna i Hercegovina

Neum je grad i cenar opštine na krajnjem jugu Bosne i Hercegovine. Nalazi se na području turističke regije južnog Jadrana i jedini je izlaz Bosne i Hercegovine na Jadransko more.

Neum

Neum

Neum odlikuju duga i topla ljeta, te kratke i blage zime, čime se ubraja u red primorskih mjesta sa najvećim brojem sunčanih dana.

Srednje mjesečne temperature mora na površini se kreću oko 13 °C u januaru do 32 °C u julu i augustu. Povoljni klimatski uvjeti omogućavaju, osim kupanja i sunčanja, gotovo tokom 7 mjeseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti morski zrak, šetnje obalom, te bavljenje raznim sportovima na vodi…

Smještajni kapaciteti Neuma su 7.000 ležaja u hotelima visoke kategorije, te odmaralištima i privatnom smještaju, gdje su osigurani uslovi za ugodan boravak tokom čitave godine.

Neum, Jadran

Neum, Jadran

Grad Neum posjeduje i savremeni Dom zdravlja, poštu, banke, restorane kao i veliku mrežu trgovina koji upotpunjuju turističku ponudu. Pored hotelskih sadržaja, gostima se nude i izletnička putovanja autobusom i brodom u susjedna turistička mjesta poput Mostara, Međugorja, Hutovog blata u Bosni i Heregovini, te Dubrovnika u Hrvatskoj.

Neum je od Dubrovnika (Hrvatska) udaljen 65 kilometara, a od duborvačkog aerodroma 85 km. Do Mostara je 70 kilometara, Međugorja 70 kilometara, od željezničke stanice Ploče (Hrvatska) i grada Metković (Hrvatska) po 30 kilometara.