Odžak

VIJESTI IZ ODŽAKA SMJEŠTAJ U ODŽAKU GASTRO U ODŽAKU

Naziv: Odžak
Opcina: Odžak
Površina: 205 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Posavski
Država: Bosna i Hercegovina

Odžak je grad i središte istoimene općine na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine.

Odžak

Odžak

Na području općine Odžak postojalo je naselje i utvrđenje dužine oko 670 metara pod nazivom Ad Basante (kod Bosne). Tada je rijeka Bosna tekla pored današnje džamije, a naselje je bilo na samoj obali.

Današnji grad Odžak se pominje u historijskim zapisima od 1593. godine, također, kao naselje i utvrda. Te godine je u Bosni sultanovim fermanom uveden odžakluk (posjed) sa pravom nasljeđivanja koji su dodjeljivani zapovjednicima turske vojske. Miralem-begu je ovaj kraj dodijeljan kao odžak, posjed, i on je izgradio malo utvrđenje na ostacima ruševina starog rimskog grada. Nakon njegove smrti posjed je naslijedio njegov sin Ibrahim i u to vrijeme Odžak predstavlja veće naselje i graničnu utvrdu sa malim brojem graničara.

U centru Odžaka se nalazi jedan od zaštićenih kulturnih spomenika Bosne i Hercegovine, a to je tzv. Beledija, ili mala gradska vijećnica (općinska zgrada) izgrađena 1903. godine od strane Austro-Ugarske monarhije.

Odžak

Odžak

Općina Odžak se nalazi u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, u trokutu koji s istoka zatvara najniži dio rijeke Bosne, sa sjevera rijeka Sava, a sa jugozapada planina Vučjak. Sjeverna granica općine se poklapa sa državnom granicom Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Istočno od Odžaka je općina Šamac (Bosanski Šamac), južno općina Modriča, a sa zapada je novoformirana općina Vukosavlje.

Područje općine je pretežno ravničarsko, a u zapadnom dijelu i blago “nabrano” obroncima Vučjaka. Najviša tačka općine Odžak je vrh Kadar koji se nalazi na 204 metra nadmorske visine.