Mostar

VIJESTI IZ MOSTARA SMJEŠTAJ U MOSTARU GASTRO U MOSTARU

 

Mostar, grb

Naziv: Mostar
Opcina: Mostar
Površina: km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Hercegovačko-neretvanski
Država: Bosna i Hercegovina

 

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini, kulturno i privredno središte Hercegovine te upravno sjedište Hercegovačko-Neretvanskog kantona.

Mostar

Mostar

Grad Mostar, političko, financijsko i kulturno središte Hercegovačko-neretvanskog kantona smješten je podno obronaka planina Veleža, Huma i Čabulje, u dolini rijeke Neretve, na nadmorskoj visini 60-80 m.

Kroz Mostar teku Neretva i Radobolja a u njegovoj bližoj okolici nalaze se još rijeke: Drežanjka, Buna, Bunica i Jasenica. Mostar je stoljećima na raskrižju različitih civilizacija i svaka od njih je u njega utkala dio svoje posebnosti. To je grad sunca, zelenila, cvijeća, koji se odlikuje specifičnom i rijetko ugodnom mediteranskom klimom.

Mostar je udaljen 60 km od Jadrankog mora. U gradu i njegovoj bližoj okolici nalaze se jedinstveni lokaliteti kulturno-povijesnog blaga i nasljeđa, koji svjedoče o životu na ovom području još u predantičkim vremenima. Mostar posjeduje kompletnu prostornu infrastrukturu, cestovni i željeznički promet, te moderan aerodrom. Najstariji pisani dokumenti o Mostaru datiraju iz prve polovice XV. stoljeća, a utemeljenje grada Mostara veže se za ime i zasluga je velikaša hercega Stjepana Kosače.

Mostar Panorama

Mostar Panorama

Sve do Osmanlijskog osvajanja Mostar je bio malo naselje. Kod Starog Mosta priče kažu da su u kulama na obje strane živjeli “mostari” koji su čuvali most i po njima su stanovnici tog tadašnjeg naselja dobili ime Mostari. Drveni most nije zadovoljavao potrebe Turske vojske pa je počela izgradnja novog mosta 1557 god. i trajala je punih devet godina.

Most je remek djelo neimara Hajrudina, koji je bio učenik poznatog graditelja Sinana. Na kamenoj ploči upisana je godina završetka 944. po hidžri ili 1566. po nasem računanju vremena. U kulama na obje strane mosta je danonoćno bilo 160 ljudi koji su čuvali most. Prva Mostarska džamija podignuta je prije Starog Mosta, tačnije 1473. Mostar je tokom svoje prošlosti, a posebno u 11. i 17. vijeku dao veliki broj poznatih ličnosti i stvaralaca.

Stari most

Stari most

Stari most je širok 4.5 m, visok oko 20 metara, a njegov kameni luk dug je oko 30 m. Kameni blokovi su međusobno povezani željeznim sponama koje su zalivene olovom. Turski putopisac Evlija Ćelebija, je 60-tih godina 17. vijeka napisao: “Ja, mali rob i najmanji prošao i obišao sam do sada šesnaest carevina, ali ovako visoke ćuprije ne vidjeh”.