Velika Kladuša

VIJESTI IZ VELIKE KLADUŠE SMJEŠTAJ U V. KLADUŠI GASTRO U V. KLADUŠI

Velika Kladuša grb

Naziv: Velika Kladuša
Općina: Velika Kladuša
Površina: 331 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Unsko-sanski
Država: Bosna i Hercegovina

 

Velika Kladuša je grad i središte općine na krajnjem sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Velika Kladuša

Općina Velika Kladuša sa južne strane graniči sa općinama Unsko-sanskog kantona Bužim i Cazin, a sa zapada, sjevera i istoka je državna granica sa Republikom Hrvatskom, odnosno općinama Cetingrad, Vojnić, Topusko, Glina i Dvor na Uni. Područje općine je administrativno podijeljeno na 14 mjesnih zajednica.

Zemljište općine Velika Kladuša predstavlja jedan od najvažnijih činilaca u razvoju općine s obzirom na geografski položaj, klimatske i hidrološke prilike, geološke i pedološke karakteristike.
Od ukupne površine zemljišta najveći procenat predstavlja poljoprivredno zemljište – 22.375 hektara ili 67,48 % ukupne teritorije.

Velika Kladuša

Velika Kladuša

Veliku Kladušu mnogi zovu “kapijom Bosne”. Njenim teritorijem prolazi magistralni put M4-2 koji je povezan sa središtem kantona na jugu, a na sjeveru sa privrednim centrima u Hrvatskoj.

Početkom osamdesetih godina 20. vijeka, Velika Kladuša ostvaruje najveći privredni procvat u svojoj istoriji. U to vrijeme je ostvaren je ravnomjerni privredni razvoj cijele općine, jer su na području svake mjesne zajednice izgrađeni privredni kapaciteti poljoprivredno-prehrambenog kombinata “Agrokomerc”.

bih-x.info