Stolac

VIJESTI IZ STOCA SMJEŠTAJ U STOCU GASTRO U STOCU

 

Stolac, grb

Naziv: Stolac
Općina: Stolac
Površina: km2
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Hercegovačko-neretvanski
Država: Bosna i Hercegovina

Stolac je grad smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Stolac

Stolac

Grad nastao na obalama rijeke Bregave, okružuju planine Hrgud te Vidovo polje s okolnim mjestima koja su ispisana perom bogate kulturne prošlosti.

Po posljednjem službenom popisu stanovništva iz 1991. godine, općina Stolac imala je 18.681 stanovnika, raspoređenih u 36 naselja.

Poslije potpisivanja Daytonskog sporazuma, prijeratna općina Stolac podijeljena je u dvije općine: općinu Stolac , koja je ušla u sastav Federacije Bosne i Hercegovine i općinu Berkovići, koja je ušla u sastav Republike Srpske.

Stolačko područje je svojim mediteranskim šarmom, dobrom vodom, blagim nebom, pitomom krajolikom i skladom prirodnih ljepota, privlačilo ljude od prahistorijskih vremena.

Iliri i grčki pomorci, rimski patriciji, istočno gotski osvajači, slavenski velikodostojnici, osmanski plemići, venecijanske vojskovođe, austrougarski namjesnici, te mnogi poklonici sunca, svježine rijeke Bregave, kulturno historijskih valera i tajnovitih poruka iz proteklih stoljeća, ostavili su ovdje svoj trag: gradine i grobove, imena na pločama-poruke za one koji će za njima doći.

Stolac je prostor s najduljom i najraskošnijom historijom gradskog života u Bosni i Hercegovini, a spada u malu skupinu balkanskih prostora na kojima su sačuvana materijalna svjedočenja o urbanim oblicima života kroz razdoblje dugo preko 3.500 godina, koliko su stari posljednji poznati nalazi ilirskog grada Daorsona.

TURIZAM I ZNAMENITOSTI

 

Radimlja

Radimlja je napoznatiji lokalitet stećaka – srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika u Hercegovini.

Na tom lokalitetu se nalazi 133 stećka različitih oblika i dimenzija. Svakodnevno je dostupna za razgledavanje.

Nekropola u Radimlji uvrštava se u red najukrašenijih nekropola u BiH.

Na V sjednici Komisija je donijela odluku o proglašenju Historijskog područja – nekropola stećaka Radimlja kod Stoca, nacionalnim spomenikom.