Doboj

VIJESTI IZ DOBOJA
SMJEŠTAJ U DOBOJU
GASTRO U DOBOJU

 

Doboj grb

Doboj grb

Naziv: Doboj
Opcina: Doboj
Površina: 126 km2

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

 

 

Doboj panorama

Doboj panorama

Doboj je smješten između obronaka Ozrena i Borije, na izlazu iz maglajske-dobojske klisure, u širokoj ravnici na 143 metara nadmorske visine gdje rijeka Bosna prima svoje pritoke Usoru i Spreču. Doline spomenutih rijeka bile su prirodni putevi pa je Doboj bio važna raskrsnica cestovnog i željezničkog saobraćaja.

Prije posljednjeg rata Doboj je bio sjedište opštine / općine koja je obuhvatala područje od 691 km2. Taj prostor sada pripada općinama Doboj (RS), Doboj Istok, Doboj Jug i Usora (FBiH). U općini je živjelo 102 549 stanovnika, od čega je na grad otpadalo 27 498 (podaci iz 1991.). Također, opština / općina je imala dosta velikih sela sa preko 2000 stanovnika kao: Klokotnica 3989 stanovnika, Kotorsko 3295 stanovnika, Makljenovac, Grapska Gornja…

Doboj

Doboj

Na samom ušću rijeke Usore u Bosnu otkriveni su ostatci ljudskog staništa sa brojnim predmetima čija se starost procijenjuje na oko 35′000 godina. Novo razdoblje razvitka ovog kraja počinje rimskim osvajanjem i vladavinom.

Polovinom 18. vijeka Doboj postaje sjedište najmanje kapetanije u Bosni, a pripadao je tešanjskom kadiluku. Tokom 19. vijeka Doboj se spominje u vezi sa Austro-ugarskim ratom, mnogobrojnim bunama muslimana i raje, naročito u vezi sa Husein-kapetan Gradaševićem – “Zmajem od Bosne”.

Znatan je doprinos Doboja u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji naroda i narodnosti Jugoslavije. U njegovoj neposrednoj blizini uspješno je djelovao i borio se Ozrenski partizanski odred formiran medju prvima na teritoriji Bosne i Hercegovine. U prvim danima ustanka naroda ovog kraja, u noći 23. na 24. avgust 1941. godine oslobođen je najveći dio grada i izvršena jedna od najvećih diverzija tog vremena u Evropi, kada je u zrak dignuto oko 150 vagona sa municijom koje je okupator pripremio za transport na istočni front.

Obzirom da je izrastao na ušću rijeka Usora i Spreča u Bosnu, uvijek je bio i ostao važna raskrsnica kopnenih puteva odnosno drumskog i željezničkog saobraćaja. Još 1864. godine kroz ovaj grad prošao je prvi makadamski put, a 1879. godine prva uskotračna pruga. Doboj je u bivšoj Jugoslaviji spadao u najveća željeznička čvorišta.

Doboj je i pravi sajamski grad. Međunarodni sajam male privrede DOBOJEXPO okuplja veliki broj domaćih i stranih privrednika.

Tvrđava Doboj

Tvrđava Doboj

Tvrđava Doboj
Izgradnja tvrđave u 13. vijeku je nalagala i zasnivanje varoši. U srednjem vijeku se za tvrđavu govorilo grad, a za varoš podgrađe, čime je naglašavana životna vezanost ove dvije cjeline.

Tvrđava je građena kako bi se kontrolisao važan drum i njegovo raskršće u ovom dijelu doline Bosne. Neveliki prostor raskrsnice puteva na platou ispred ulaza u tvrdavu, postao je dobojski srednjevjekovni trg, a kada su oko trga i tri puta što ulaze na trg sagrađene kuće, to je naznačilo rađanje male varoši u 13. vijeku koja je imala trg i tri ulice.

Zatim je, uz južnu stranu trga naspram ulaza u tvrdavu nastala i varoška crkva i oko crkve prvo groblje stanovnika Doboja.