Bosansko Grahovo

VIJESTI IZ B. GRAHOVA
SMJEŠTAJ U B. GRAHOVU GASTRO U BOS. GRAHOVU

Naziv: Bosansko Grahovo
Općina: Bosansko Grahovo
Površina: 780 km²
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Livanjski
Država: Bosna i Hercegovina

Bosansko Grahovo

Bosansko Grahovo

Na samoj tromedji Bosne, Dalmacije i Like, omedjeno planinskim masivima Dinare i Šatora, svega 50-ak kilometara udaljeno od mora, nalazi se Bosansko Grahovo. Smješteno je pod obroncima planina koje pripadaju dinarskom sistemu. Obiluje ogromnim šumskim bogatstvom, a u jednom dijelu i veoma plodnom zemljom.

Bosansko Grahovo je žila kucavica putnih pravaca koji vode ka moru. Površinski je jedna od najvećih opština u Bosni i Hercegovini, ali po naseljenosti zauzima poslednje mjesto. Na ogromnim prostranstvima, na kojima se smjenjuju bogate šume i plodna polja, prije rata je živjelo oko 9′000 stanovnika.

Ogromna prirodna bogatstva, prelijepi krajolici i rijetki biseri prirode i danas ovu opštinu čine nesvakidašnjom. Divlja priroda, pomješana sa pitomom ljepotom krajolika, krasi izletišta Borovaču, Šatorsko jezero, proplanke Risovca i Uilice, zaravni Velikog i Malog Tičeva.

Šatorsko jezero

Šatorsko jezero

U usmenom turistickom katalogu izdvajalo se izletiste Borovača, udaljeno od gradica 9 kilometara. U Borovaci je sagradjeno i vjestacko jezero, jedino masovnije kupaliste na podrucju Bosanskog Grahova. Desetak kilometara dalje, iznad sela Resanovci, nalazi se pecina Ledenica, poslije Postojnske jame najatraktivniji objekat ovakve vrste u nekadasnjoj SFRJ.

Izmedju sela Ticevo i Preodac, u dubodolini, smjestena je Gudaja, predio poznat po izobilju vode i netaknutoj prirodi. Ovdje se jos uvijek nalazi mlin na starinski pogon. Nekada je opsluzivao vise sela, a sada sluzi kao turisticka atrakcija i spomenik jednom davnom vremenu. Stanovnici obliznjih primorskih mjesta, koja su od Bosanskog Grahova udaljena svega 50-ak kilometara, u mjestu Preodac izgradili su veliko vikend naselje. Ljeti bi se po cijeli dan kupali u jadranskom moru, a u smiraj dana bi sjedali u automobile i dolazili na grahovske proplanke, da prespavaju u mirisu borove šume i uživaju u blagodetima netaknute prirode.

Runolist

Runolist

Područje Duboke Luke i Uništa bio je raj za strasne ljubitelje srneće divljači. Ovdje je lovačko umjeće veoma često demonstrirao i Đuro Pucar – Stari. Prava turistička atrakcija bila je Vodena pećina, koju su redovno posjećivali lovci i izletnici. Ipak, u ovim rajskim predjelima postoji dio koji se izdvaja po svojoj gordosti i ljepoti.

Na Šator planini, na visini od 1865 metara, priroda je stvorila veliko jezero, u narodu nazvano Gorsko oko. U neposrednoj blizini jezera nalazi se motel ”Runolist”, objekat malih smjestajnih kapaciteta, ali lijepo napravljen, izgledom oslonjen na prirodni ambijent planine.

Iako posjeduje izvanredan turistički potencijal, ova opština, nikada nije zauzimala značajniju poziciju na turističkoj karti Bosne i Hercegovine.