Alpinizam

Alpinizam

Alpinizam

Alpinizam je uspinjanje na visoke planine u svako godišnje doba, po teško pristupačnim i strmim stijenama, zbog otkrivanja ljepota i zanimljivosti planinske prirode, kao i zbog jačanja fizičke snage, izdržljivosti i volje.

Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahtjeva stalnu, odličnu, fizičku kondiciju, psihičku stabilnost kao i veliko iskustvo, poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suhoj stijeni i ledu, i niz drugih faktora, neophodnih za sigurno i uspješno izvođenje penjačkog uspona.

Alpinista se obučava i osposobljava da u planini boravi, bez obzira na lokaciju, na najnepristupačnijim terenima (primjeri bivaka u steni), u bilo kojem dijelu svijeta, u svako godišnje doba i u najsurovijim vremenskim uslovima (izuzetno niske temperature, velika nadmorska visina i sl.). Sadržaj alpinizma nije samo svladavanje teško pristupačnih vrhova, penjanje po stijenama, već je to sinteza tjelesnih napora, intelektualnih traženja i otkrivanja i snažnih emocija.

ALPINISTIČKE DISCIPLINE

Klasični alpinizam: Visina stijene je od 50 – 1000m. Vrijeme penjanja je od par sati do par dana. Teškoće variraju od lakog do ekstremno teškog. Penjanje u suhoj stijeni, ledu, ili kombinirano. Mnogo objektivnih teškoća i opasnosti. Penje se slobodno i tehnički u samostalnim navezima. Dozvoljena je upotreba raznovrsne opreme. Obično su potrebni ruksak i hrana, a ponekad i oprema za bivakiranje. Velika razlika između penjanja ljeti i zimi. (Klek, Paklenica, Kozjak…)

Penjanje velikih stijena: Visina stijene je od 500 do 2000m. Vrijeme penjanja najčešće 2 do 3 dana, ponekad tridesetak i više dana. Teškoće od srednjeg do ekstremno teškog penjanja u suhoj stijeni, ledu i kombinirano. Mnoge objektivne teškoće i opasnosti. Izuzetno teško i zahtjevno penjanje. (Greenland, Yosemite, Troll…)

Ekspedicionizam: Visina stijene 1000 do “samo je nebo granica”. Teškoće od lakog do vrlo teškog penjanja u ledu i kombiniranoj stijeni. Vrijeme penjanja tjedan, mjesec i više. Izuzetno mnogo objektivnih opasnosti i teškoća. Vrlo zahtjevno i naporno penjanje. Upotrebljavaju se fiksna užeta, pomoćni logori, improvizirane žičare, ljestve, te se uz pomoć nosača napreduje polako prema vrhu. Penjači penju, postavljanju fiksna užeta i pomoćne logore, vraćaju se u bazu, a drugi navez nastavlja rad. Uspjeh ekspedicije je kada je bilo koji penjač ispeo smjer. (Himalaja, Pamir, Aljaska…)

Sportsko penjanje:
Visina stijene do 30m. Vrijeme penjanja je nekoliko minuta. Penje se isključivo slobodno, a oprema se koristi za osiguravanje. Objektivne opasnosti gotovo da nema. Razlika penjanja zimi i ljeti obično nije naročita značaja. (Kalnik, Okić, umjetne stijene)

Glonđarenje (engleski: Bouldering): Penjanje niskih kamenih gromada visine 5m. Vrijeme penjanja je kratko. Teško i ekstremno teško  za  penjanje. Obično je teško i teoretski riješit kako bi se moglo ispenjat. Nije dozvoljena nikakva oprema osim penjačica i magnezija.