Ugljevik

VIJESTI IZ UGLJEVIKA
SMJEŠTAJ U UGLJEVIKU
GASTRO U UGLJEVIKU

Ugljevik, grb

Ugljevik, grb

Naziv: Ugljevik
Općina: Ugljevik
Površina: 164 km²

Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Republika Srpska
Država: Bosna i Hercegovina

Ugljevik je grad i središte istoimene općine u Bosni i Hercegovini. Smješten je na istočnom majevičkom pobrđu, u živopisnom krajoliku, tamo gdje ova čudesna i lijepa planina počinje spuštati svoje strane ka ravnoj Semberiji.

Ugljevik

Ugljevik

U ugljevičkoj opštini ima 21 naselje: Korenita, Maleševci, Ugljevik (novo naselje), Tutnjevac, Zabrđe, Ugljevička Obrijež, Stari Ugljevik, Ugljevik Selo, Ravno Polje, Bogutovo Selo, Gornja Krćina, Donja Krćina, Gornja Trnova, Donja Trnova, Mezgraja, Janjari, Atmačići, Srednja Trnova, Glinje, Sarije, Mukat i Stankovići.

Opština Ugljevik se na istoku i sjeveru graniči sa opštinom Bijeljina, sa Loparama na zapadu i Zvornikom na jugu u RS, te jednim dijelom na jugu sa opštinom Teočak u Federaciji BIH.

Po popisu stanovništva iz 1993. godine opština Ugljevik ima 16.456 stanovnika u 4.733 domaćinstva i površinu od 164 km2. Oko 75 odsto stanovništva živi u selima.

Više arheoloških lokaliteta ukazuju da je prostor Ugljevika bio nastanjen i u dalekoj prošlosti.
Srednjovjekovni nadgrobni kameni spomenici (stećci) na pet lokacija, rimska utvrđenja u selima Tutnjevac i Mezgraja (Jablan grad), te lokalitet na brdu Baljak u Bogutovom selu, gdje je nađen starogrči novčić, potvrđuju da je područje današnjeg Ugljevika bilo nastanjeno u dalekoj prošlosti.

Ugljevik panorama

Ugljevik panorama

Cijeli srednji vijek u ovom kraju obilježen je stalnom promjenom vlasti. Smjenjivali su se ugarski kraljevi, srpski despoti i bosanski vladari. Naziv Ugljevik prvi put se u pisanim dokumentima pominje u turskom popisu 1533. godine. Ime je dobio po površinskom uglju, čija je organizovana proizvodnja počela tek 1899. godine, pod vladavinom Austrougarske monarhije.

Do izbijanja Drugog svjetskog rata, centar opštine bio je u selu Zabrđe, kako se i opština zvala. Godine 1941. sjedište opštine preneseno je u rudarsko naselje Ugljevik, današnji Stari Ugljevik.

1980 godine počinje gradnja sadašnjeg Ugljevika u dolini riječice Janje, između Zabrđa, sela Ugljevika i Bogutova Sela, zbog potreba širenja površinskog kopa rudnika i izgradnje termoelektrane. Tada je počelo kompletno preseljenje Starog Ugljevika na današnju lokaciju.

Ugljevik je dobio ime po uglju koji se počeo kopati u njedrima pitome Majevice.