Tešanj

VIJESTI IZ TEŠNJA SMJEŠTAJ U TEŠNJU GASTRO U TEŠNJU

Tešanj grb

Naziv: Tešanj
Općina: Tešanj
Površina: 163 km2
Stanovništvo: nema aktuelnih podataka

Entitet: Federacija BiH
Kanton: Zeničko-dobojski
Država: Bosna i Hercegovina

 

Tešanj je grad i općina u Bosni i Hercegovini.

Tešanj

Tešanj

Općina Tešanj se nalazi na razmeđu srednje i sjeveroistočne Bosne i Hercegovine, a graniči sa općinama Teslić, Doboj, Doboj Jug, Usora i Maglaj.

Područje općine je nakon završetka posljednjeg rata smanjeno formiranjem općine Usora.

948. god. Konstantin Porfirogenit spominje zemlju Bosnu i u njoj dva grada: Desnik i Kotarac.

Naučnici se razilaze u mišljenju da li je Tešanj ili neki drugi grad za Desnik i Kotor-Varoš za Kotarac. 1415. god. Ugri doživljavaju težak poraz a zarobljenici su odvdeni u Zvečaj kod Trepča – Tešanj.

Pod današnjim se imenom Tešanj prvi put spominje 1461. godine u Povelji kojom kralj Stjepan Tomašević svome stricu Radivoju Krstiću uz ostalo daruje “i na Usori grad Tešanj”. Spominje se i crkva Svetog Jurja u Tešnju.

1465. Turci osnivaju Bosansko kraljevstvo čija je prijestonica grad Tešanj.

Za kralja je imenovan Matija Kotromanić.

ZNAMENITOSTI I DESTINACIJE

Tešanjska tvrđava

Tešanjska tvrđava

Tešanjska tvrđava je jedna od najznačajnijih i prostorno najvećih tvrđava u BiH.

Zauzima prostor od 6.296 kvadratnih metara. Tačno vrijeme njene gradnje nije poznato. Dugo je građena i dograđivana. Zbog svog položaja najviše je služila odbrani od neprijatelja. Sa čaršijom čini jedan skladan ambijentalni prostor bosanskog stila.

Gradnja je započeta još u vrijeme Ilira. Dograđivali su je Rimljani, Slaveni i Turci. Gradina je za vrijeme Turaka imala stalnu vojnu posadu.

Sahat-kula podignuta je u 17 vijeku. Od ukupno 21 sahat-kule koje su sagrađene u Bosni i Hercegovini spada u 4 koje i danas rade. Visoka je 18,5 metara. Do 1890. godine pokazivala je alatursko vrijeme, ali je te godine Fehim-beg Smailbegović donio sahat koji pokazuje evropsko vrijeme. Taj sahat i danas radi.

bih-x.info