Međugorje

Međugorje

Međugorje

Međugorje je mjesto u općini Čitluk, i nalazi se u sastavu Zapadnohercegovačkog kantona i  u južnom dijelu Hercegovine.

Mjesto se nalazi između dva velika geografska područja: na sjeveru planinskog, a na jugu primorskog. Planinski bedem od 2000 m nadmorske visine zadržava strujanje mediteranskih zračnih masa i omogućuje povoljne klimatske uslove za razvoj biljnih kultura na širem području Hercegovine.

Međugorje je najpoznatije katoličko svetište na Balkanu i jedno od najpoznatijih u svijetu.

Međugorje

Međugorje

Međugorje ima oko 4.300 stanovnika, a postalo je naširoko poznato nakon ukazanja Djevice Marije, koja se počela javljati 1981. godine.

Od tada je ovo bosanskoherčegovacko mjesto, uz Sarajevo, jedno od naših najposjećenijih turističkih centara u BiH, koje godišnje posjeti oko milion katolika iz cijelog svijeta.

Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

Blažena Djevica Marija, poznata i kao Medugorska Gospa ili Kraljica Mira prvi se put ukazala 24. juna 1981. godine na predjelu zvanom Podbrdo, na brdu Crnica u Medugorju. Pojavila se u liku divne, mlade žene s djetetom u narucju, koja je preko šestoro djece koja su je vidjela u smiraj dana, svijetu poslala poruke o miru, vjeri, ljubavi, molitvi, obracenju i postu.

Svakog 25. u mjesecu Gospa se preko svoje vidjelice, Marije Pavlovic, obraća svijetu objavljujući svoje duhovne poruke sa istim žarom kao i 1981. godine.

Vatikan nije ni priznao, ni opovrgnuo ova ukazanja, jer ona još uvijek traju. Službeno je Međugorje od Vatikana prihvaćeno kao mjesto molitve međutim hodocašca u organizaciji biskupija ili katolickih udruženja nisu dozvoljena, nego samo privatno organizirana hodocašća, pod uslovom da ih se ne smatra autentifikacijom događaja.

Vjerska kongregacija poziva se na ocjenu tadašnje Biskupske konferencije Jugoslavije i njenog zasjedanja u Zadru, od 9 do 11. aprila 1991. godine, koja je utvrdila: “Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Međutim, brojna okupljanja vjernika s raznih strana koji u Međugorje dolaze potaknuti i vjerskim i nekim drugim motivima zahtijevaju pažnju i pastoralnu skrb prvenstveno dijecezanskog biskupa, a s njime i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, i povezano s njime, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s ucenjem Crkve. U tu svrhu biskupi ce izdati i posebne prikladne liturgijsko-pastoralne smjernice. Isto tako preko svojih ce Komisija i dalje pratiti i istraživati cjelokupno dogadanje u Međugorju. “

Drugo “čudo” iz Međugorja je skulptura, koja na neobjašnjiv način “place”. Naučnici, koji su se bavili ovim fenomenom, došli su do zakljucka, da je hemijski sastav suza iz ove skulpture dosta sličan ljudskome!