01.06. – Dogodilo se na današnji dan – Finska je kao prva zemlja na svijetu novim izbornim zakonom dala ženama pravo glasa i pravo da budu birane. General Charles de Gaulle postao premijer Francuske. Osnovana Palestinska Oslobodilačka Organizacija. Rođena američka filmska glumica Marilyn Monroe. U Velikoj Britaniji objavljen je album The Beatlesa Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

1215. – Opsada Pekinga završava osvajanjem grada od strane Mongola predvođenih Džingis Kanom.

1479. – Osnovan je univerzitet u Kopenhagenu.

1780. – Rođen je pruski general Karl Maria von Clausewitz, jedan od najpoznatijih vojnih teoretičara (“O ratu”). U Napoleonovim ratovima (1812-14.) bio je u službi ruske vojske.

1792. – Kentucky postaje 15. država SAD.

1796. –Tennessee postaje 16. država SAD.

1869. – Španija je donijela novi ustav kojim je proglašena sloboda vjeroispovjesti i štampe, uveden je sud sa porotom i građanski brak.

1906. –  Finska je kao prva zemlja na svijetu novim izbornim zakonom dala ženama pravo glasa i pravo da budu birane.

1926. – U Los Angelesu rođena američka filmska glumica Norma Jeane Mortenson, poznata kao Marilyn Monroe, jedna od najvećih zvijezda i seks-simbola američkog filma pedesetih godina 20. vijeka. Godine 1962. izvršila samoubistvo

1941. – Nijemci osvojili Krit i zarobili 13.000 britanskih vojnika, čime su obezbijedili važnu bazu u Drugom svjetskom ratu za operacije na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

1943. – Njemački “lovci” u Drugom svjetskom ratu oborili britanski avion, usmrtivši sve putnike, uključujući engleskog pozorišnog i filmskog glumca i režisera Leslija Howarda, dvojnika britanskog premijera Winstona Churchilla. Nijemci su bili uvjereni da je u avionu, oborenom iznad Biskajskog zaliva, na letu od Lisabona ka Irskoj, bio Čerčil. Hauard je bio poznat po izuzetno suptilnoj glumi. Filmovi: “Romeo i Julija”, “Pigmalion”, “Prohujalo s vihorom”, “Intermeco”.

1944. – Jugoslovenski kralj Petar Drugi Karađorđević u toku Drugog svjetskog rata, pod pritiskom britanskog premijera Winstona Churchilla, odstranio iz izbjegličke vlade, sa sjedištem u Londonu, vođu četnika Dražu Mihailovića i potpisao ukaz o imenovanju za premijera bivšeg hrvatskog bana Ivana Šubašića. Time je otvoren put za stvaranje jugoslovenske koalicione vlade, na osnovu sporazuma između Josipa Broza Tita i Šubašića.

1946. –  Pogubljen je rumunski diktator Ion Antonescu, tokom Drugog svjetskog rata saveznik nacističke Njemačke. Po dolasku na vlast 1940. prisilio je na abdikaciju rumunskog kralja Carola II Hohenzollerna – koji je 1938. takođe zaveo fašističku diktaturu – i priključio zemlju Trojnom paktu.

1958. – General Charles de Gaulle postao premijer Francuske u jeku krize oko budućnosti francuskih kolonija u Sjevernoj Africi. U decembru te godine De Gaulle prvi put izabran za predsjednika države. Drugi predsjednički mandat dobio na izborima 1965.

1964. – Osnovana Palestinska Oslobodilačka Organizacija (PLO).

1967. – U Velikoj Britaniji objavljen je album The Beatlesa Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

1973. – Grčki premijer Jorgos Papadopulos ukinuo monarhiju i proglasio republiku.

1973.  – Britanski Honduras promijenio naziv u Belize.

1979. – Poslije devedeset godina ukinuta vladavina bijele manjine u Rodeziji, sada Zimbabve.

1990. –  Predsjednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsjednik SAD George Bush potpisali sporazum o okončanju proizvodnje hemijskog oružja i uništavanju tog oružja do kraja 1992. godine.

1993. – Smijenjen predsjednik Jugoslavije Dobrica Ćosić, prvi predsjednik SRJ, izabran u junu 1992. Ta smjena izazvala revolt nekoliko hiljada Beograđana ispred zgrade Skupštine. Pod optužbom da su izazvali nerede, u kojima je poginuo jedan policajac, a više ljudi povrijeđeno, uhapšeni su lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković i njegova supruga Danica. Pušteni 9. jula abolicijom predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.

1996. – Ukrajina, odlukom predsjednika Leonida Kuchme i nacionalnog parlamenta, postala zemlja bez nuklearnog oružja, prebacivši posljednje rakete s nuklearnim glavama u Rusiju.

1998. – Na snagu stupila odluka međunarodnog predstavnika u BiH Carlosa Westendorpa o zajedničkim tablicama i saobraćajnim dozvolama, prema kojoj teritoriju Bosne i Hercegovine neće moći da pređu vozila koja nemaju nove tablice i vozači bez novih saobraćajnih dozvola.

2000. – Haški tribunal za zločine počinjene u Ruandi 1994. osudio Georgesa Ruggiu, belgijskog novinara, na 12 godina zatvora jer je podsticao zločine u svojim radioemisijama.

2001 – Nepalski prijestolonaslednik princ Dipendra ubio je u palati u Katmanduu svoje roditelje, kralja Birendru i kraljicu Ajsvaraju i još šest članova porodice, a potom izvršio samoubistvo. Državna komisija saopštila da je princ bio pod utjecajem alkohola i droge.

2003. – Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik George Bush potpisali u Sankt Peterburgu formalna dokumenta kojima se stavlja na snagu Sporazum o strateškom smanjenju oružja, prema kojem dvije države do 2012. godine treba da smanje broj nuklearnih bojevih glava sa 2.200 na 1.700.

2008. – U Parizu u 71. godini umro Yves Saint Laurent, francuski kralj mode. Ova kulturološka ikona 20. vijeka revolucionirala je žensku modu. Izgradio je carstvo odjeće, parfema i modnih dodataka.

2015. – Britanska kompanija British American Tobacco preuzela za 550 miliona eura tvornicu duhana Rovinj iz Hrvatske.

2016. – Otvoren je najduži tunel na svijetu, Gotardski bazni tunel u Švicarskoj dugačak 57.09 km.

2017. – Američki predsjednik Donald Trump objavio je da se SAD povlače iz Pariskog sporazuma postignutog decembra 2015, koji su potpisale 194 države, od kojih 118 ratifikovale i koji se bavi globalnim zagrijavanjem, jednim od najvećih problema savremenog svijeta.

Posted by on 2023-06-01. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login