02.03. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: poljski kompozitor i pijanista Frédéric Chopin, nazvan “pjesnikom klavira”; Bedřich Smetana, češki skladatelj i dirigent; američki muzičar Lou Reed kojeg smatraju jednim od najuticajnih pjevača i tekstopisaca u rock muzici. Film “Titanic” prvi u svijetu ostvario zaradu od milijardu dolara.

1459. – Rođen holandski svećenik Adriaan Floriszoon, papa Adrian VI od januara 1522, jedini Holanđanin poglavar Rimokatoličke crkve u njenoj historiji. Umro je u septembru 1523, ne uspjevši da ostvari zamisao o ujedinjenju evropskih zemalja u ratu protiv Otomanskog carstva.

1562. – Francuski rimokatolici, s blagoslovom Vatikana, u Vasiju poklali 1.200 hugenota, izazvavši religijski rat koji je trajao do 1598.

1810. – Rođen poljski kompozitor i pijanista Frédéric Chopin, nazvan “pjesnikom klavira“, koji je u vrhunskom romantičarskom maniru komponovao gotovo isključivo klavirsku muziku. Romantičnu muziku oplemenjene jednostavosti i visokog artizma obogatio je novim izražajnim sredstvima, naročito u pogledu harmonije, oblika i pijanističke tehnike, uvodeći novi raspored prstiju na klavijaturi. U kompozicijama se obilato koristio elementima poljske narodne muzike. Iz Poljske je 1830. otišao u Francusku, ne sluteći da više neće vidjeti otadžbinu. Djela: dva koncerta za klavir i orkestar, oko 170 sonata, mnoštvo poloneza, mazurki, valcera, preludijuma, nokturna, etida, skerca, balada.

1815. – Francuski car Napoleon Prvi iskrcao se na obalu Francuske, tri dana pošto je s grupicom sljedbenika napustio mediteransko ostrvo Elba, na kojem je bio zatvoren pošto je primoran da abdicira u aprilu 1814. Ubrzo je trijumfalno ušao u Pariz i vratio vlast, čime je počela njegova druga vladavina, poznata kao “sto dana“, okončana u junu 1815. vojnim porazom kod Vaterloa.

1824. – Rođen je Bedřich Smetana (1824.- 1884.) češki skladatelj i dirigentU grandioznom ciklusu “Moja domovina”, koji obuhvaća šest simfonijskih pjesama, dao je jedinstvenu tonsku apoteozu češkog mita i historije. Smetanino cjelokupno djelo sretna je sinteza nacionalnih i tada aktualnih europskih muzičkih elemenata, pučkog i umjetnički dotjeranog izraza.  Ujedno je kao pijanist, dirigent i organizator pokretao nacionalne snage u češkom muzičkom životu. U Pragu se nalazi njegov muzej.

1879. – Rođen je bugarski državnik Aleksandar Stamboliski, vođa Zemljoradničkog narodnog saveza i premijer Bugarske od 1920. do 1923, kad je oboren u profašističkom udaru i ubrzo ubijen. Kao šef vlade stekao je izuzetnu popularnost u narodu, jer je proveo agrarnu i poresku reformu, nacionalizovao neke banke i nastojao da izmijeni unutrašnju i spoljnu politiku dinastije Koburg, zalažući se za prijateljstvo s Jugoslavijom.

1917. – Tokom Februarske revolucije u Rusiji, car Nikolaj II abdicirao je i formirana je privremena vlada Georgija Lvova. Car je potom zajedno sa porodicom interniran prvo u Carsko Selo, a nakon što mu je Engleska uskratila azil, u Tobolsk. Kada je izbila Oktobarska revolucija carska porodica je premještena u Jekaterinburg, gdje je 1918. pogubljena.

1919. – U Moskvi osnovana Komunistička internacionala, Kominterna.  Kominterna je odigrala značajnu ulogu u odbrani SSSR-a, prve socijalističke zemlje, a mnogim partijama i pokretima pružila je ideološku, političku i materijalnu pomoć, da bi se u Staljinovo vrijeme pretvorila u centralističku organizaciju čije su članice bile obavezne da slijede Staljinovu liniju.

1921. – Proglašena Labinska republika, pobuna istarskih rudara protiv nadolazeće talijanske fašističke politike.

1931. – Rođen je Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik SSSR-a.

1941. – Bugarska je u Drugom svjetskom ratu pristupila fašističkom Trojnom paktu i već 2. marta 1941. u nju su iz Rumunije počele da ulaze njemačke trupe. Uz pomoć Adolfa Hitlera, revanšistička politika Bugarske još više je usmjerena protiv Jugoslavije, prema kojoj je godinama imala teritorijalne pretenzije.

1942. – U Čajniču u Drugom svjetskom ratu od oko hiljadu boraca formirana je Druga proleterska brigada sa četiri bataljona, u čiji su sastav ušli Prvi i Četvrti bataljon Užičkog, Drugi bataljon Čačanskog i Treći bataljon Šumadijskog odreda. Na borbenom putu dugom oko 24.000 kilometara brigada je izvela više od 120 većih operacija širom Jugoslavije.

1942. – Rođen je američki muzičar Lou Reed. On je od 1965. do 1970. godine bio frontmen grupe The Velvet Underground. Iako sastav nije postigao komercijalan uspjeh, s vremenom je postao jedna od nautjecajnijih grupa 20. vijeka. Od 1972. godine Reed je imao uspješnu solo karijeru s hitovima poput “Walk on the Wide Side”, “Perfect Day” te “Satellite of Love”, a do 2007. godine izdao je 20 solo studijskih albuma. Lou Reed je smatran jednim od najuticajnih pjevača i tekstopisaca u rock muzici. Sarađivao je na muzičkim projektima sa grupama „Metallica”, „Simple Minds”, „Gorillaz“ i mnogim drugim. Umro je 2013. godine.

1943. – Počela je bitka u Bizmarkovom moru u Drugom svjetskom ratu u kojoj su saveznički avioni potopili 12 japanskih ratnih brodova, spriječivši ih da dopreme pojačanja na Novu Gvineju. Tokom bitke poginulo je oko 4.000 Japanaca.

1954. – SAD saopštile da su na pacifičkom ostrvu Bikini izvele prvu probu hidrogenske bombe.

1956. – Francuska priznala nezavisnost Maroka.

1962. – U Burmi izvršen vojni udar pod vodjstvom Ne Vina. Vojni režim okončan je na isti dan 1974, kada je stupio na snagu novi ustav, a Burma proglašena socijalističkom republikom s predsjednikom Ne Vinom.

1962. – Košarkaš Wilt Chamberlain (NBA) postigao 100 koševa u jednoj utakmici, što je rekord koji do danas nikada nije oboren. Njegova momčad, Philadelphia Warriors, pobijedila je New York Knickse s rezultatom 169-147.

1994. – U Washingtonu predsjednik Vlade BiH Haris Silajdžić, predstavnik bosanskih Hrvata Krešimir Zubak i ministar vanjskih poslova Hrvatske Mate Granić potpisali preliminarni sporazum o formiranju Federacije BiH koju će činiti sedam etničkih kantona.

1998. – Film “Titanic” prvi u svijetu ostvario zaradu od milijardu dolara. To je američka epska romansa i film katastrofe iz 1997. godine. U ovoj fiktivnoj priči postavljenoj u sjeni stvarne tragedije potonuća možda najpoznatijeg broda u historiji  glume Leonardo DiCaprio kao Jack Dawson i Kate Winslet kao Rose DeWitt Bukater, pripadnici potpuno različitih slojeva društva koji se zaljube u trenutku dok brod putuje prema svojoj vlastitoj propasti.

2000. – Britanske vlasti dozvolile bivšem čileanskom diktatoru Augustou Pinochetu da napusti London i ode u Čile, odbivši zahtjev Španije za njegovu ekstradiciju.

2003. – Francuski predsjednik Jacques Chirac doputovao u službeni posjet Alžiru. To je prva posjeta na najvišoj razini od kada je Alžir stekao neovisnost od Francuske 1962. nakon osmogodišnjeg rata.

2008. – Mahmoud Ahmadinejad stigao je u Bagdad, bio je prvi posjet iranskog predsjednika nakon što je Saddam Husein pokrenuo osmogodišnji rat sa Iranom 1980.

2008. – Vladimir Putin, nakon osam godina predsjedničke karijere, napušta ured, nasljeđuje ga novoizabrani Dimitri Medvedev.

2014. – Naoružani vojnici bez oznaka na Krimu zauzeli vojne baze u Kerču, Simferopolju, Evpatoriji te još nekoliko baza od ukrajinske vojske. Kijev je optužio Moskvu da je izvršila oružanu agresiju na Krim s ciljem prisajedinjenja ovog poluotoka Rusiji.

Posted by on 2024-03-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login