02.05. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je Leonardo da Vinci. Sovjetske trupe osvojile Berlin. Počela opsada Sarajeva.

1519. – Umro je Leonardo da Vinci, italijanski umjetnik, arhitekt, slikar, pronalazač i ekolog. Njegova djela “Posljednja večera” (1495-97) kao i “Mona Lisa” (1503-06) spadaju među najpopularnije i najuticajnije slike renesanse, dok njegovi spisi odražavaju duh znanstvenog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena.

1567. – Umro je Marin Držić, dubrovački renesansni pjesnik i dramski pisac. Najčuvenijim djelom “Dundo Maroje”, čija je tema otac tvrdica i sin rasipnik, zasmijavao je vlastelu u rodnom Dubrovniku, ali je i izvrgavao poruzi. Komedije “Pomet”, “Pijerin” i “Đuho Krpeta” su izgubljene ili sačuvane u fragmentima. Ostala djela: komedije “Skup”, “Mande”, “Arkulin”, alegorična pastoralno-muzička komedija “Plakir”, rustikalna komedija “Novela od Stanca”, pastorale “Tirena”, “Venera i Adon”.

1729. – U Szczecinu rođena ruska carica njemačkog porijekla Katarina II Aleksejevna Velika. Caricom je 1762. proglasila dvorska garda pošto je u zavjeri ubijen njen muž Petar III. Provela je značajne reforme ruskog društva u duhu prosvijećenog apsolutizma

1895. – U Sarajevu je počeo saobraćati prvi električni tramvaj, zamijenivši dotadašnji tramvaj na konjsku vuču, a saobraćao je od Željezničke stanice do Latinske ćuprije. Sarajevo je tako postalo prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Linija je otvorena za Novu 1885. godinu kao probna, a tramvaje su tada pokretali konji. Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata, a mogao je primiti 24 putnika.

1903. – Rođen je američki pedijatar Benjamin McLane Spock, čija je knjiga “Savjeti zdravog razuma o odgajanju beba i djece”, objavljena 1946, postala bestseler, umnogome izmijenivši predstavu o pravilnom odgajanju djece. Tokom Vijetnamskog rata žestoko je osporavao vojnu avanturu SAD u jugoistočnoj Aziji.

1913. – Rođen je Filip Kljajić, partizanski borac i narodni heroj Jugoslavije.

1925. – Umro je Antun Branko Šimić, hrvatski pjesnik i esejist.

1933. – Kancelar Njemačke Adolf Hitler ukinuo sindikate.

1937.  – Blizak saradnik nacističkog njemačkog diktatora Hitlera rajhsmaršal Hermann Göring tajno se sastao na Bledu s knezom Pavlom Karađorđevićem i jugoslovenskim premijerom Milanom Stojadinovićem. Uvjeravao ih je da Jugoslavija neće biti napadnuta ako održi bliskost sa Silama osovine.

1943. – Rođen je bosanskohercegovački glumac Mustafa Nadarević.

1945. – Sovjetske trupe osvojile Berlin. Jedinice Prvog bjeloruskog fronta maršala Georgija Žukova i Prvog ukrajinskog fronta maršala Ivana Konjeva počele su berlinsku operaciju 16. aprila.

1945. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Alija Dubočanin.

1967. – U Stokholmu počeo rad Međunarodni sud za ratne zločine, koji je kasnije presudio da su SAD krive za agresiju na Vijetnam.

1970. –  Američka Nacionalna garda na univerzitetu Kent pucala u studente antiratne aktiviste i ubila njih četvoro.

1982. – Britanska podmornica u Foklandskom ratu potopila argentinsku krstaricu “General Belgrano”, usmrtivši više od 350 ljudi.

1992. – Počela opsada Sarajeva. Tog dana specijalne jedinice tadašnje jugoslavenske vojske pokušale su zauzeti zgradu Predsjedništva BiH, a borba se vodila 150 metara dalje, na Skenderiji. 2. maja počela je opsada grada koja je trajala 1.460 dana.  Istog dana  zarobljen i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović kao i zamjenik predsjednika Vlade Zlatko Lagumdžija, koji su se vraćali sa pregovora iz Lisabona.  Od tog dana Sarajevo je bilo pod opsadom, bez hrane, struje i vode. Presječene su komunikacije, a grad je bio svakodnevno granatiran.

1993. – Bivši šef norveške diplomatije i ambasador u Beogradu Thorvald Stoltenberg postavljen za kopredsjednika Međunarodne konferencije o Jugoslaviji, zamijenivši američkog diplomatu Cyrusa Vancea koji je podnio ostavku.

1993. – Radovan Karadžić u Atini potpisao Vance-Owenov plan za BiH, pod uslovom da ga prihvati Skupština Republike Srpske. Skupština je plan odbacila.

1994. – Nelson Mandela i njegov Afrički nacionalni kongres pobijedili na izborima u Južnoj Africi.

2001. – Haški tribunal odbio je zahtjev bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić da se njoj i Momčilu Krajišniku sudi odvojeno.

2001. – Ronilac Živadin Đorđević izjavio je za list Timočka revija da je u proljeće 1999. iz Dunava izvučena hladnjača s 50 tijela koja su kasnije tajno zakopana u masovnu grobnicu. U narednim mjesecima srbijanska policija otkrila nekoliko masovnih grobnica u kojima su zakopani albanski civili.

2002. – Umro je bosanskohercegovački književnik Izet Sarajlić.  Jedan je od pokretača međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije 1962. u organizaciji Društva pisaca BiH.

2003. – Predsjednik SAD George Bush saopštio da je glavni dio borbenih operacija u Iraku završen, čime je zvanično okončan rat u Iraku.

2004. – Milorad Ulemek Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije i prvooptuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, predao se beogradskoj policiji poslije 14 mjeseci skrivanja.  Za organizovanje ubistva premijera Legija je osuđen na 40 godina zatvora, a na istu kaznu osuđen je i neposredni izvršilac ubistva, bivši Legijin zamjenik Zvezdan Jovanović.

2011. – Ubijen je Osama bin Laden, lider Al-Qaede.

2015. – U Münchenu umrla poznata ruska balerina Maja Pliseckaja.

2018. – Baskijska separatistička organizacija ETA formalno je objavila da se raspušta. U akcijama ove organizacije, koju Evropska unija smatra terorističkom, izmedju 1968. i 2010. ubijeno je više od 800 ljudi.

Posted by on 2024-05-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login