02.06. – Dogodilo se na današnji dan – Američki Kongres priznao je državljansto Indijancima, starosjediocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD. Umro Giuseppe Garibaldi, borac za slobodu i ujedinjene Italije.

455. – Vandali upali u Rim i započeli dvosedmičnu pljačku koja će kasnije poslužiti kao osnova termina vandalizam.

1740. – Rođen je francuski pisac Donatien Alphonse François, Marquis de Sade. Njegovi romani smatraju se patološkom pornografijom, ali i djelima koja ruše ustaljene društvene norme (“Justina”, “Žilijeta”,”120 dana Sodome”). Od njegovog prezimena potiče izraz sadizam.

1771. – Rusija je u ratu sa Osmanlijama preuzela poluostrvo Krim.

1840. – Rođen je engleski pisac Thomas Hardy. Važio je za najboljeg engleskog pisca svoga vremena, ali je zbog slobodoumnog stava o ljubavi i braku dolazio u sukob sa društvenim konvencijama (“Pod zelenim drvetom”, “Daleko od razuzdane gomile”, “Povratak domoroca”, “Tesa od D’Abervilovih”, “Neznani Džud”).

1878. – Izvršen je atentat na njemačkog cara Wilhelma I, koji biva teško ranjen.

1882. – Umro je Giuseppe Garibaldi, italijanski revolucionar i borac za jedinstvo i slobodu Italije. Legendarnim pohodom sa svojim dobrovoljcima (“hiljadu crvenih košulja”) oslobodio je 1860. Siciliju od vlasti Burbona i u septembru trijumfalno ušao u Napulj. Izabran je za poslanika Rima 1874, ali je odbio počasti kralja Viktora Emanuela, titule vojvode i maršala.

1912. – Osnovan Universal, prva velika holivudska filmska kuća.

1924. – Američki Kongres priznao je državljanstvo Indijancima, starosjediocima na teritoriji na kojoj su stvorene SAD.

1931. – Rođen je bosanskohercegovački književnik Husein Tahmiščić.

1946. – Italijani na referendumu odbacili monarhiju i izjasnili se za Republiku.

1953 – Elizabeta II krunisana za kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih zemalja Komonvelta.

1955. – Jugoslovenski i sovjetski lideri, Josip Broz Tito i Nikita Hruščov, potpisali su Beogradsku deklaraciju kojom su normalizovani odnosi Jugoslavije i SSSR, narušeni rezolucijom Informbiroa iz 1948.

1969. – Zvanično je otvoren internacionalni aerodrom Sarajevo.

1979. – Papa Ivan Pavao II posjetio je rodnu Poljsku. Bio je to prvi njegov posjet domovini od kad je postao papa i prvi posjet pape nekoj komunističkoj zemlji.

1983. – SSSR je sa satelita u zemljinoj orbiti lansirao novu vasionsku sondu za istraživanje planete Venere.

1992. – Danci su se na referendumu izjasnili protiv Mastrihtskog ugovora Evropske unije.

1993. – Bosna i Hercegovina primljena je u članstvo UNESCO-a.

1997. – Timothy McVeigh proglašen je krivim za podmetanje bombe u federalnu zgradu u Oklahoma Cityju 1995, kada je poginulo 168 ljudi. McVeigh je osuđen na smrt i pogubljen na električnoj stolici 10. juna 2001.

1999. – Žene Japana izborile su se za upotrebu tableta za kontracepciju, tri decenije nakon što se tableta pojavila na Zapadu.

2000. – Glavni tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu Carla del Ponte izjavila je u Vijeću bezbjednosti UN-a da nema osnova za pokretanje istrage o eventualnim ratnim zločinima NATO-a tokom bombardovanja SR Jugoslavije 1999.

2001. – Kolumbijska vlada i pobunjenici, pripadnici ljevičarskog FARC pokreta, potpisali sporazum kojim je dozvoljena prva razmjena zatvorenika u 37 godina dugom ratu.

2004. – Stupio na snagu Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ.

2008. – U Archeru na Floridi umro legendarni američki ritam i bluz muzičar Bo Diddley. Među njegovim hitovima su “I’m a Man”, “Who Do Yo Love” i “Mona”.

2014. – Španjolski kralj Juan Carlos Prvi odrekao se prijestolja u korist svog sina, princa Felipea. Huan Karlos je na tronu bio 39 godina. Na prijesto je došao poslije smrti diktatora Francisca Franca u novembru 1975. godine. Ubrzo nakon ustoličenja, Juan Carlos je uveo reforme koje su demontirale Francov režim i započele špansku tranziciju ka demokratiji. To je dovelo do usvajanja novog Ustava Španije 1978. godine koji je uspostavio ustavnu monarhiju. Godine 1981., Juan Karlos je spriječio državni udar koji su započeli članovi Francove diktature

Posted by on 2024-06-02. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login