03.02. – Dogodilo se na današnji dan – Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga za održavanje mira, njih 57.000, na osnovu odluka Dejtonskog mirovnog sporazuma, stigli u Bosnu i Hercegovinu

1451. – Mehmed II Osvajač postao je osmanlijskim sultanom. Uz Sulejmana Veličanstvenog bio je jedan od najpoznatijih osmanskih vladara. Zapravo, Mehmed II Osvajač je bio pradjed Sulejmana Veličanstvenog u izravnoj muškoj liniji.

1468. – Umro je Johannes Gutenberg, njemački izumitelj, poznat po svojim doprinosima tehnologiji štampe i izradi prve štamparske mašine.

1809. – Rođen je njemački kompozitor Felix Mendelssohn.

1830. – Na mirovnoj konferenciji u Londonu Grčkoj je priznata nezavisnost od Otomanskog carstva, u čijem je sastavu bila od 1453.

1876. – Albert Spalding otvorio je tvornicu koja je počela proizvoditi prve službene lopte za baseball, tenis, košarku, golf i nogomet.

1915. – U Sarajevu je obješen učitelj Veljko Čubrilović, član Mlade Bosne i jedan od atentatora 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

1916. – Tristan Tzara objavio je manifest dadaizma u Zurichu, potaknuvši lavinu inventivnih umjetničkih pravaca u slijedećih nekoliko godina.

1917. – SAD u Prvom svjetskom ratu prekinule diplomatske odnose s Njemačkom, poslije saopštenja Berlina da će otpočeti neograničeni podmornički rat.

1919. – Održana je prva sjednica Lige naroda, preteče današnjih Ujedinjenih nacija.

1943. – Britanski avioni u Drugom svjetskom ratu bombardovali njemački grad Hamburg.

1945. – 1000 savezničkih bombardera tipa Boeing B-17 su izvršili jedan od najjačih napada na glavni grad nacističke Njemačke.

1958. – Potpisan sporazum o ekonomskoj uniji Belgije, Holandije i Luksemburga, kojim je predviđena potpuna privredna integracija triju zemalja.

1959. – U najtežoj avionskoj nesreći u istoriji Rock and Rolla poginula su tri slavna muzičara. Buddy Holly, Ritchie Valens i J. P. Richardson (The Big Bopper) putovali su toga dana u Minnesotu. Srušili su se nakon samo desetak kilometara leta u kukuruzište sjeverno od aerodroma. U pjesmi “Američka pita” današnji tragični dan nazvan je “The day the music died” (“Dan kada je muzika umrla”).

1959. – Aljaska je priznata kao 49. država Sjedinjenih Američkih Država.

1961. – Američka ratna avijacija započela je operaciju Looking Glass, što je kodni naziv za činjenicu da je od tada pa sve do današnjeg dana uvijek jedan američki avion u vazduhu da posluži kao komandni centar u slučaju da zapovjedništvo na zemlji bude uništeno atomskim udarom. Zanimljivo je da su u slučaju pojačane opasnosti od izbijanja rata pilot i kopilot tog aviona morali nositi poveze na jednom oku, kako bi u slučaju iznenadnog nuklearnog bljeska sačuvali barem to oko i mogli nastaviti s letom. Danas umjesto toga nose specijalne naočale koje se automatski zatamne u slučaju nuklearnog bljeska. Avion je tipa Boeing E-6 Mercury. Posada na njemu sposobna je preuzeti komandu nad svim američkim nuklearnim snagama u slučaju da se pokaže potreba. Moguća je čak i komunikacija s nuklearnim podmornicama putem 4 kilometra duge antene koju avion može izvući iz repa.

1966. – Na Mjesec se spustila prva letjelica lansirana sa Zemlje – sovjetski svemirski brod bez ljudske posade “Luna 9”, poslije čega je počela da emituje TV signale.

1967. – U Australiji je izvršena posljednja smrtna kazna.

1969. – Yasser Arafat (1929.- 2004.) je izabran za vođu Palestinske oslobodilačke organizacije.

1972. – U gradu Sapporu, u Japanu, po prvi put u Aziji, otvorene su Zimske olimpijske igre.

1973. – U Južnom Vijetnamu na osnovu mirovnog sporazuma potpisanog u Parizu stupio na snagu prekid vatre. Sporazum je nalagao povlačenje trupa SAD, a sajgonskoj vladi i Frontu nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama formiranje “Nacionalnog komiteta nacionalnog izmirenja i sloge”. U konačnom obračunu snage Fronta su, uz pomoć sjevernovijetnamske armije, u aprilu 1975. do nogu potukle trupe vlade u Sajgonu i američku vojsku, a marionetski režim se raspao. Vijetnam je 1976. ujedinjen i izbrisana je granica duž 17. paralele, koja je tu zemlju dijelila od 1945.

1984. – Rođena je Louise Brown, prva beba iz epruvete, donijevši nadu milionima širom svijeta koji nisu mogli začeti dijete prirodnim putem.

1989. – U Los Angelesu umro američki filmski režiser i glumac John Cassavetes, vodeći predstavnik njujorške škole, nezavisne produkcije (“Sjenke”, “Zakasnjeli bluz”, “Lica”, “Dvanaest žigosanih”)

1990. – Umro je Đuro Basler, jugoslavenski i bosanskohercegovački historičar, arheolog i konzervator.

1992. – Predsjednik Argentine Karlos Menem potpisao dekret o otvaranju svih dokumenata o nacistima koji su poslije Drugog svjetskog rata pobjegli u Južnu Ameriku.

1994. – Vijeće sigurnosti postavilo je Hrvatskoj rok od 2 sedmice da izvuče trupe svoje regularne vojske iz Bosne ili da se suoči s posljedicama.

1994. – Predsjednik SAD Bill Clinton ukinuo trgovinski embargo zaveden protiv Vijetnama 1975, poslije američkog vojnog poraza u toj zemlji.

1996. – Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga za održavanje mira, njih 57.000, na osnovu odluka Dejtonskog mirovnog sporazuma, stigli u Bosnu i Hercegovinu.

1997. – Češki pisac Bohumil Hrabal poginuo skočivši s petog sprata bolnice u Pragu u kojoj je liječen od artritisa. Nastavljajući tradiciju Jaroslava Hašeka, u djelima je intenzivno osvjetljavao tragično-groteskne trenutke ljudske egzistencije. Na osnovu njegove novele “Strogo kontrolisani vozovi” Jirži Mencl je snimio istoimeni film koji je 1968. dobio nagradu “Oskar”. Ostala djela: zbirke pripovijedaka “Govori ljudi”, “Biser na dnu”, “Časovi igranja za starije i iskusnije”, “Oglas na kuću u kojoj više ne želim da živim”, “Vašarske pjesme o ubistvu i legende”, “Praznik visibaba”.

1998. – Carlos Westendorp donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu Bosne i Hercegovine.

2004. – Pred Haškim tribunalom počelo suđenje bivšem predsjedniku Skupštine RS Momčilu Krajišniku, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, u periodu od 1. jula 1991. do 30. decembra 1992. godine.

2015. – Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske u ratnim sukobima od 1991. do 1995. godine.

Posted by on 2024-02-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login