03.02. – Dogodilo se na današnji dan – Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga za održavanje mira, njih 57.000, na osnovu odluka Dejtonskog mirovnog sporazuma, stigli u Bosnu i Hercegovinu

1451. – Mehmed II Osvajač postao je osmanlijskim sultanom. Uz Sulejmana Veličanstvenog bio je jedan od najpoznatijih osmanskih vladara. Zapravo, Mehmed II Osvajač je bio pradjed Sulejmana Veličanstvenog u izravnoj muškoj liniji.

1468. – Umro je Johannes Gutenberg, njemački izumitelj, poznat po svojim doprinosima tehnologiji štampe i izradi prve štamparske mašine.

1809. – Rođen je njemački kompozitor Felix Mendelssohn.

1830. – Na mirovnoj konferenciji u Londonu Grčkoj je priznata nezavisnost od Otomanskog carstva, u čijem je sastavu bila od 1453.

1876. – Albert Spalding otvorio je tvornicu koja je počela proizvoditi prve službene lopte za baseball, tenis, košarku, golf i nogomet.

1915. – U Sarajevu je obješen učitelj Veljko Čubrilović, član Mlade Bosne i jedan od atentatora 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda.

1916. – Tristan Tzara objavio je manifest dadaizma u Zurichu, potaknuvši lavinu inventivnih umjetničkih pravaca u slijedećih nekoliko godina.

1917. – SAD u Prvom svjetskom ratu prekinule diplomatske odnose s Njemačkom, poslije saopštenja Berlina da će otpočeti neograničeni podmornički rat.

1919. – Održana je prva sjednica Lige naroda, preteče današnjih Ujedinjenih nacija.

1943. – Britanski avioni u Drugom svjetskom ratu bombardovali njemački grad Hamburg.

1945. – 1000 savezničkih bombardera tipa Boeing B-17 su izvršili jedan od najjačih napada na glavni grad nacističke Njemačke.

1958. – Potpisan sporazum o ekonomskoj uniji Belgije, Holandije i Luksemburga, kojim je predviđena potpuna privredna integracija triju zemalja.

1959. – U najtežoj avionskoj nesreći u istoriji Rock and Rolla poginula su tri slavna muzičara. Buddy Holly, Ritchie Valens i J. P. Richardson (The Big Bopper) putovali su toga dana u Minnesotu. Srušili su se nakon samo desetak kilometara leta u kukuruzište sjeverno od aerodroma. U pjesmi “Američka pita” današnji tragični dan nazvan je “The day the music died” (“Dan kada je muzika umrla”).

1959. – Aljaska je priznata kao 49. država Sjedinjenih Američkih Država.

1961. – Američka ratna avijacija započela je operaciju Looking Glass, što je kodni naziv za činjenicu da je od tada pa sve do današnjeg dana uvijek jedan američki avion u vazduhu da posluži kao komandni centar u slučaju da zapovjedništvo na zemlji bude uništeno atomskim udarom. Zanimljivo je da su u slučaju pojačane opasnosti od izbijanja rata pilot i kopilot tog aviona morali nositi poveze na jednom oku, kako bi u slučaju iznenadnog nuklearnog bljeska sačuvali barem to oko i mogli nastaviti s letom. Danas umjesto toga nose specijalne naočale koje se automatski zatamne u slučaju nuklearnog bljeska. Avion je tipa Boeing E-6 Mercury. Posada na njemu sposobna je preuzeti komandu nad svim američkim nuklearnim snagama u slučaju da se pokaže potreba. Moguća je čak i komunikacija s nuklearnim podmornicama putem 4 kilometra duge antene koju avion može izvući iz repa.

1966. – Na Mjesec se spustila prva letjelica lansirana sa Zemlje – sovjetski svemirski brod bez ljudske posade “Luna 9”, poslije čega je počela da emituje TV signale.

1967. – U Australiji je izvršena posljednja smrtna kazna.

1969. – Yasser Arafat (1929.- 2004.) je izabran za vođu Palestinske oslobodilačke organizacije.

1972. – U gradu Sapporu, u Japanu, po prvi put u Aziji, otvorene su Zimske olimpijske igre.

1973. – U Južnom Vijetnamu na osnovu mirovnog sporazuma potpisanog u Parizu stupio na snagu prekid vatre. Sporazum je nalagao povlačenje trupa SAD, a sajgonskoj vladi i Frontu nacionalnog oslobođenja Južnog Vijetnama formiranje “Nacionalnog komiteta nacionalnog izmirenja i sloge”. U konačnom obračunu snage Fronta su, uz pomoć sjevernovijetnamske armije, u aprilu 1975. do nogu potukle trupe vlade u Sajgonu i američku vojsku, a marionetski režim se raspao. Vijetnam je 1976. ujedinjen i izbrisana je granica duž 17. paralele, koja je tu zemlju dijelila od 1945.

1984. – Rođena je Louise Brown, prva beba iz epruvete, donijevši nadu milionima širom svijeta koji nisu mogli začeti dijete prirodnim putem.

1989. – U Los Angelesu umro američki filmski režiser i glumac John Cassavetes, vodeći predstavnik njujorške škole, nezavisne produkcije (“Sjenke”, “Zakasnjeli bluz”, “Lica”, “Dvanaest žigosanih”)

1990. – Umro je Đuro Basler, jugoslavenski i bosanskohercegovački historičar, arheolog i konzervator.

1992. – Predsjednik Argentine Karlos Menem potpisao dekret o otvaranju svih dokumenata o nacistima koji su poslije Drugog svjetskog rata pobjegli u Južnu Ameriku.

1994. – Vijeće sigurnosti postavilo je Hrvatskoj rok od 2 sedmice da izvuče trupe svoje regularne vojske iz Bosne ili da se suoči s posljedicama.

1994. – Predsjednik SAD Bill Clinton ukinuo trgovinski embargo zaveden protiv Vijetnama 1975, poslije američkog vojnog poraza u toj zemlji.

1996. – Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga za održavanje mira, njih 57.000, na osnovu odluka Dejtonskog mirovnog sporazuma, stigli u Bosnu i Hercegovinu.

1997. – Češki pisac Bohumil Hrabal poginuo skočivši s petog sprata bolnice u Pragu u kojoj je liječen od artritisa. Nastavljajući tradiciju Jaroslava Hašeka, u djelima je intenzivno osvjetljavao tragično-groteskne trenutke ljudske egzistencije. Na osnovu njegove novele “Strogo kontrolisani vozovi” Jirži Mencl je snimio istoimeni film koji je 1968. dobio nagradu “Oskar”. Ostala djela: zbirke pripovijedaka “Govori ljudi”, “Biser na dnu”, “Časovi igranja za starije i iskusnije”, “Oglas na kuću u kojoj više ne želim da živim”, “Vašarske pjesme o ubistvu i legende”, “Praznik visibaba”.

1998. – Carlos Westendorp donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu Bosne i Hercegovine.

2004. – Pred Haškim tribunalom počelo suđenje bivšem predsjedniku Skupštine RS Momčilu Krajišniku, optuženom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH, u periodu od 1. jula 1991. do 30. decembra 1992. godine.

2015. – Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, kao i protutužbu Srbije protiv Hrvatske u ratnim sukobima od 1991. do 1995. godine.

Posted by on 2024-02-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login