03.03. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen fizičar i pronalazač telefona Alexander Graham Bell, ukinuto je kmetstvo u Rusiji, potpisan Sanstefanski mirovni ugovor, izlazi prvi broj časopisa TIME…

1652. – Rođen je engleski pisac Thomas Otway, čije se stihovane tragedije odlikuju poetskim darom i snažnom tragikom, prožetom sentimentalnošću u slikanju ljudskih emocija. Djela: “Spasena Venecija”, “Siroče”, “Don Karlos”.

1703. – Umro je engleski fizičar Robert Hooke, sekretar Kraljevskog društva u Londonu, koji je usavršio barometar, teleskop i mikroskop i gravitaciju nebeskih tijela i autor je zakona o istezanju elastičnih tijela (Hukov zakon).

1792. – Umro je škotski arhitekta i dekorater Robert Adam, jedan od tvoraca neoklasicističkog stila u arhitekturi. Projektovao je mnoge javne zgrade izuzetne elegancije, posebno u Londonu, koje se odlikuju karakterističnim vazdušastim i prozračnim stilom, nazvanim njegovim imenom.

1808. – Francuske trupe pod komandom maršala Joakima Mire zauzele su Madrid.

1847. – Rođen je američki fizičar škotskog porijekla Alexander Graham Bell, pronalazač telefona. Poslije studija medicine u Edinburgu i Londonu preselio je u SAD i posvetio se liječenju gluhih. Telefon je patentirao 1876. u Bostonu, što mu je donijelo slavu, ali i brige. Patent nije bio zaštićen, pa su ga mnogi pokrali i tek je 1886. Vrhovni sud SAD presudio da je on jedini vlasnik patenta.

1861. – Manifestom cara Aleksandra Drugog Nikolajeviča Romanova ukinuto je kmetstvo u Rusiji. Više od 47 miliona kmetova oslobođeno je lične zavisnosti od gospodara i dobilo pravo da trguje, bavi se zanatima i svim poslovima u privredi.

1865. – Umro je fra Mihovil Sučić, bosanskohercegovački svećenik, liječnik i hirurg.

1875. – U Pariskoj operi prvi put je izvedena Bizeova operaKarmen“.

1878. -Nakon uspješnog rata Rusije protiv Turske potpisan Sanstefanski mirovni ugovor kojim je stvorena Velika Bugarska na Balkanu. Vranje, Pirot, te još nekoliko gradova koje su Srbi oslobodili priključeni su Bugarima a druge evropske sile usprotivile su se ovom ruskom projektu. Sanstefanski ugovor je izmijenjen na Berlinskom kongresu u junu iste godine kada je Bugarska umanjena a Srbija, Crna Gora i Rumunija su dobile neovisnost, a BiH predata na upravu Austro-Ugarskoj

1886. – Bukureštanskim mirom Srbija i Bugarska okončale srpsko-bugarski rat.

1915. – Osnovan je Nacionalni savjetodavni odbor za aeronautiku (NACA), predhodnik NASA-e.

1918. – Rusija je s Centralnim silama potpisala Mir u Brest-Litovsku i izišla iz I svjetskog rata.

1923. – Izlazi prvi broj časopisa TIME, američkog magazina koji se smatra jednim od najprominentnijih, a pokriva svjetske teme iz politike, nauke i društva.

1924. – Narodna skupština u Ankari ukinula Muslimanski kalifat i protjerala iz zemlje kalifa i njegovu porodicu, kao dio reformi koje je na modernizaciji zemlje pokrenuo predsjednik Kemal Ataturk.

1931. – Sjedinjene Američke Države prihvataju The Star-Spangled Banner kao službenu državnu himnu.

1969. – NASA je lansirala misiju Apollo 9 kako bi izvršila testiranje lunarnog modula koji će biti korišten u prvom ljudskom letu na Mjesec.

1991. – Stanovnici Letonije i Estonije su ubjedljivom većinom glasali za nezavisnost od Sovjetskog saveza.

1996. – Umrla francuska spisateljica Marguerite Duras, autorica više romana, a napisala je i scenarij za film “Hirošima, ljubavi moja”.

1996. – Jugoslovenske vlasti uhapsile su Radoslava Kremenovića i Dražena Erdemovića koje je Međunarodni sud u Hagu osumnjičio za ratne zločine u Srebrenici jula 1995, i predale ih Međunarodnom sudu. Kremenović je, poslije istrage, pušten u maju jer sud nije dokazao njegovu krivicu, a Erdemović, prvi optuženi koji je priznao krivicu, osuđen je na pet godina zatvora.

1988. – Umro poljski violinista Henryk Szeryng, jedan od najvećih majstora violine 20. vijeka. Svrstao se među vrhunske virtuoze već na početku karijere (1933) i, uz širok repertoar – od barokne do savremene muzike, održavao koncerte širom svijeta.

2000. – Međunarodni sud u Hagu osudio je ratnog komandanta snaga HVO-a generala Tihomira Blaškića na 45 godina zatvora, zbog ratnog zločina hrvatskih snaga nad Muslimanima u srednjoj Bosni 1992.-’94. Apelaciono vijeće tog suda je 29. jula 2004. smanjilo kaznu Blaškiću na 9 godina zatvora.

2002. – Građani Švicarske izjasnili su se na referendumu da njihova država postane članica Ujedinjenih nacija.

2004. – Muzej “Holokaust” iz Vašingtona dostavio Ministarstvu prosvjete Republike Srpske mikrofilmovanu jasenovačku građu, koju je RS-a 2000. godine predala tom muzeju.

2005. – Avanturista Steve Fossett je prvi čovjek koji je letio oko svijeta bez prekida. Njegova letjelica je poslije tri dana u vazduhu sletjela u Kanzas (SAD).

2008. – Umro jedan od najvećih italijanskih i svjetskih tenora 20. vijeka Giuseppe di Stefano, koji je nastupao u najvećim svjetskim operskim kućama, uključujući milansku Skalu, njujorški Metropoliten, Bečku i Berlinsku operu.

2016. – Tokom dvije godine građanskog rata u Južnom Sudanu poginulo je oko 50.000 ljudi, dok je 2,2 miliona napustilo svoje domove zbog sukoba i gladi u toj zemlji, prema izvorima UN.

Posted by on 2024-03-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login