03.05. – Dogodilo se na današnji dan – Počinju neredi u pariškoj Latinskoj četvrti, koji prerastaju u revoluciju maja 1968. Studentski protesti ubrzo su zahvatili i druge evropske zemlje, a protest je prerastao u revolt protiv građanskog društva.

1469. – Rođen je italijanski državnik i istoričar Niccolo Machiavelli, autor djela “Vladalac” u kojem je izneio shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam “makijavelizam”.

1481. – Bajazid II postaje sultan poslije smrti oca Mehmeda II.

1494. – Kristofor Kolumbo otkrio je na svom drugom putovanju kao prvi Evropljanin karipski otok Jamajku, koji će biti imenovan od strane Španaca kao Santiago.

1500. – Putujući na zapad, portugalski moreplovac Pedro Alvares Cabral je na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posjedom Portugala.

1748. – Rođen je francuski političar Emmanuel Joseph Sieyes, poznat kao Abe Sije, jedan od vođa Francuske revolucije. U brošuri “Šta je treći stalež?” izložio je političke zahtjeve buržoazije.

1791. – Poljski Sejm proglasio je Majski ustav, prvi moderni ustav u Europi.

1841. Novi Zeland je proglašen britanskom kolonijom.

1895. – Teritorije u posjedu Britanske južnoafričke kompanije, južno od rijeke Zambezi dobile su naziv Rodezija.

1902. – Rođen je francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Njegov naučni rad doprinjeo je razvoju lasera.

1919. – Kraj Bavarske sovjetske republike u Münchenu.

1922. – U Parizu je osnovana Međunarodna željeznička unija, među čijim osnivačima su bile i Jugoslovenske željeznice.

1936. – U Jagodini su u organizaciji Narodnog fronta slobode održane najmasovnije antifašističke demonstracije u Pomoravlju između dva svjetska rata.

1939. – Smijenjen je sovjetski ministar inostranih poslova Maksim Litvinov, a novi ministar je postao Vjačeslav Molotov koji je krajem avgusta te godine sa nacističkom Njemačkom potpisao pakt o nenapadanju.

1945. – Dan oslobođenja Rijeke od nacifašističke vlasti.

1945. – Britanci su u Drugom svjetskom ratu zauzeli Rangun, glavni grad tadašnje Burme (danas Mjanmar), oslobodivši ga japanske okupacije.

1946. – U Tokiju je počelo zasijedanje Međunarodnog vojnog suda za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. U procesu, koji je trajao do novembra 1948, od 28 okrivljenih, sedam je osuđeno na smrt, 16 na doživotni zatvor, a ostali na kraće kazne.

1968. – Nakon upada policije u Sorbonu, počinju neredi u pariškoj Latinskoj četvrti, koji prerastaju u revoluciju maja 1968. Studentski protesti ubrzo su zahvatili i druge evropske zemlje, a protest je prerastao u revolt protiv građanskog društva.

1971. – Walter Ulbricht se povukao s mjesta generalnog sekretara komunističke partije istočne Njemačke. Zamijenio ga je Erich Honecker.

1996. – Delegati 55 zemalja saglasili su se na konferenciji UN u Ženevi o novim pravilima korišćenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu potpunu zabranu.

2006. – Žalbeno vijeće Međunarodnog suda u Hagu potvrdilo presude Mladenu Naletiliću – Tuti i Vinku Martinoviću – Šteli, koji su osuđeni na 20, odnosno 18 godina zatvora zbog učestvovanja u etničkom čišćenju muslimana na području Mostara od aprila 1993. do januara 1994. godine.

2014. – Preminuo je američki nobelovac Gary Becker, ekonomista i sociolog, jedan od tvoraca teorije utjecaja ekonomskih zakona na ljudsko ponašanje i društvene probleme, što su ranije isključivo bile teme sociologije.

2016. – Umrla je bosanskohercegovačka kantautorica Jadranka Stojaković.

Posted by on 2024-05-03. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login