04.04. – Dogodilo se na današnji dan – Ubijen Martin Luther King, afroamerički baptistički svećenik, vođa pokreta protiv rasnog ugnjetavanja i dobitnik Nobelove nagrade za mir

Los Angeles
Los Angeles

1284. – Umro kralj Kastilje Alfonso X Mudri, osnivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, pobornik vjerske tolerancije. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti dvor u Toledu je pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i kršćanske skolastičare. Izdao je zakonik za cijelu zemlju, pokrenuo pisanje španske historije i astronomskih djela, kao i prevođenje Biblije na španski jezik.

1581. – Francis Drake završio je oplovljavanje svijeta.

1617. – Umro je škotski matematičar John Napier, koji je pronašao logaritme i objavio principe izračunavanja logaritama.

1765. – U Petrogradu umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pjesnik i akademik, enciklopedista svjetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprinio razvoju tih nauka. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta (1755), koji i danas nosi njegovo ime.

Mali
Mali

1850. – Osnovan je grad Los Angeles.

1896. – Rođen je američki pisac Robert Emmet Sherwood, koji je u dramama pisanim poslije Prvog svjetskog rata prikazao s gledišta pacifiste poslijeratno razočaranje i zalagao se za mir u svijetu. Kasnije je, suočen s nadiranjem nacizma, postao ubijeđeni pristalica rata kao jedinog načina da se svijet oslobodi nacističke tiranije. Djela: drame “Okamenjena šuma”, “Idiotova radost”, “Neće biti noći”, scenariji za filmove “Duh putuje na zapad”, “Najbolje godine našeg života”.

1912. – U Tibetu je proglašena Kineska republika.

1936. – Prvog dana generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice protiv fašizacije zemlje i vlade Milana Stojadinovića policija na Medicinskom fakultetu u Beogradu ubila je studenta prava Žarka Marinovića. Kao znak sjećanja na taj događaj 4. april se obilježava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.

1944 – Britanske trupe ušle u Adis Abebu, glavni grad Etiopije.

1945. – Drugi svjetski rat završen je na teritoriji Mađarske, iz koje su sovjetske trupe, u naletu ka Berlinu, istjerale njemačku vojsku.

1949. – Ugovor o stvaranju NATO-a (North Atlantic Treaty Organisation) potpisali su u Vašingtonu šefovi diplomatija SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije, Holandije, Belgije, Danske, Islanda, Norveške, Luksemburga i Portugalije. Kasnije su u zapadni vojno-politički savez uključene Zapadna Njemačka, Grčka, Turska i Španija.

1952. – Rođen je britanski rock-blues muzičar Gary Moore. Kasnih šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. vijeka bio je član sastava Skid Row, te Thin Lizzy i Colosseum II. Veliki uspjeh, muzički, ali i komercijalni, postiže albumom Still Got the Blues na kojem su sudjelovali B. B. King, Albert King te Albert Collins.

1957. – Rođen je finski redatelj i scenarist Aki Kaurismäki.

1960. –  Francuska i Federacija Mali (Senegal i Sudan) potpisali su susporazum kojim je Federacija Mali stekla nezavisnost.

Martin Luther King
Martin Luther King

1968. – Afroamerički baptistički svećenik Martin Luther King, vođa pokreta protiv rasnog ugnjetavanja i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1964, ubijen je u Memphisu u američkoj državi Tennessee. Zbog toga što je njegov utjecaj stalno rastao među ugnjetavanim Amerikancima, na osnovu naloga šefa Federalnog istražnog biroa Edgara Hoovera, osam godina prije ubistva praćen je doslovno svaki korak tog borca za građanska prava i protiv rasne segregacije i bezakonja. Prema ocjeni FBI, bio je “opasnost po američko društvo”. Poslije vođene istrage, za ubistvo je optužen James Earl Ray i u martu 1969. osuđen na 99 godina robije. Kasnije je nezavisna istraga pokazala da je vjerodostojnost “dokaza” FBI veoma nepouzdana i da nije sigurno da je Rej atentator, ali nije uspjela da izdejstvuje obnovu sudskog procesa.

1969. – U Houstonu, američka država Teksas, izvršena je prva operacija ugrađivanja vještačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent sa ugrađenim vještačkim srcem živio je četiri dana.

1976. – Norodom Sihanouk je abdicirao s uloge vođe Kambodže nakon čega su ga uhvatili Crveni Khmeri.

Gloria Swanson
Gloria Swanson

1983. – Umrla američka pozorišna i filmska glumica Gloria Swanson, zvijezda nijemog i zvučnog filma (“Bulevar sumraka”, “Kraljica Keli”, “Zaza”, “Muško i žensko”).

1992. – Arkanova garda ovladala je Bijeljinom.

2002. – Haški tribunal (ICTY) dostavlja Vladi Srbije optužnicu protiv deset njenih državljana.

2002. – Angolska vojska i UNITA potpisale primirje u Luandi, čime je okončan jedan od najdužih i najkrvavijih afričkih ratova. Oko milion ljudi poginulo je u borbama vladinih snaga i UNITA koje su počele 1975. nakon sticanja nezavisnosti od Portugala.

2003. – Dom za ljudska prava BiH zaključio je da su BiH i Federacija BiH nezakonito protjerale državljane BiH, članove takozvane “alžirske grupe”, Mustafu Ait Idira i Belkadema Bansajaha i naložio im da preduzmu sve mjere radi sprečavanja izricanja i izvršenja smrtne kazne nad podnosiocima prijava, koji se nalaze u zatočeništvu u SAD.

2003. – Američke vojne snage zauzele bagdadski međunarodni aerodrom “Sadam” i preimenovale ga u “Bagdad International”.

Kavajt. žene na izborima
Kuvajt. žene na izborima

2006. – Apelaciono vijeće Suda BiH proglasilo je Abduladhima Maktoufa krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Travniku i potvrdilo mu petogodišnju kaznu zatvora za otmicu pet Hrvata.

2006. – U Kuvajtu su, prvi put u istoriji te države, žene izašle na izbore, nepunih godinu dana od kada su, izmenama izbornog zakona, dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

2012. – Predsjednik Srbije Boris Tadić podnio je ostavku devet mjeseci prije isteka mandata, nakon čega su raspisani predsjednički izbori istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim za 6. maj.

2013. – U Chicagu umro američki filmski kritičar i scenarista Roger Ebert, prvi filmski kritičar koji je dobio Pulitzerovu nagradu.

Posted by on 2021-04-04. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login