04.05. – Dogodilo se na današnji dan – Umro je predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije Rođen kipar Antun Augustinčić.

374. –  Atlatl Cauac zasjeo na prijestolje Teotihuacana.

1471. – Pobjedom pristalica dinastije York u bici kod Tewkesburyja nad vojskom dinastije Lancaster u “Ratu dviju ruža” engleski kralj Edward IV vratio krunu, zbacivši s prijestola Henryja VI.

1493. – Papa Aleksandar VI, Španac, izdao edikt o podjeli Novog svijeta između Španije i Portugala, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1624. – Nizozemski kolonijalist Peter Minuit kupio je Manhattan od Indijanaca Algonquina za 24 dolara.

1626. – Nizozemski kolonijalist Peter Minuit kupio je ostrvo Manhattan od Indijanaca Algonquina za 24 dolara u odjeći i dugmadi.

1825. – Rođen je engleski biolog i filozof Thomas Henry Huxley, pobornik teorije evolucije Charlesa Darwina, autor djela “Mjesto čovjeka u prirodi”, “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura” i “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

1827. – Rođen je engleski istraživač John Hanning Speke, prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. vidio afričko jezero Viktorija i tvrdio da je ono izvorište Nila.

1900. – Rođen je jugoslovenski kipar Antun Augustinčić.  Izradio je poznate spomenike širom svijeta, od Geneve, New Yorka, Pariza, Adis Abebe do spomenika seljačkoj buni u Stubici. Umro je u Zagrebu 1979. godine.

1903. – Vođa makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev poginuo je u borbi s Turcima. U Sofiji je kao pitomac vojne škole širio socijalističke ideje, pa je iz nje izbačen. Zbog niskog rasta nije uspio da se upiše na Vojnu akademiju u Beogradu. Dvije godine je bio učitelj, a od 1896. se s malom četom borio protiv Turaka. Poginuo je tri mjeseca prije izbijanja Ilindenskog ustanka, čiji je početak odlagao, smatrajući s pravom da je preuranjen i slabo pripremljen.

1921. – Rođen je jugoslovenski slikar Edo Murtić. Ostvario je 150 samostalnih i oko 300 skupnih izložbi na svim kontinentima. Njegova su djela prisutna u većini izvrsnih privatnih i javnih kolekcija po čitavom svijetu. Radio je i kazališnu scenografiju, murale i mozaike.

1924. – Rođen je jugoslovenski novinar i književnik Nenad Brixy. Njegov najpoznatiji doprinos kulturi je uređivanje i prevođenje stripa Alan Ford koji je na prostoru bivše Jugoslavije postao popularniji nego u samoj Italiji.

1928. – Rođen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsjednik Egipta od 1981, poslije ubistva Anvara el Sadata.

1938. – Douglas Hyde je postao prvi predsjednik Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1979. – Margaret Thatcher postala je prva premijerka Velike Britanije.

1980. – Umro je predsjednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i predvodio Pokret nesvrstanih zemalja.

1990. – Na prvim višestranačkim izborima poslije Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobijedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tuđmana.

1990. – Latvija je proglasila nezavisnost od Sovjetskog Saveza.

1992. – Usvojeni zastava i grb Republike BiH. Zastava je zvanično predstavljena 22. maja 1992. ispred zgrade UN-a u New Yorku. Ova zastava, grb i himna (“Jedna si jedina”) 1998. odlukom visokog predstavnika zamijenjeni su današnjim.

1994. – Izrael i PLO potpisali su sporazum o početku primene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1995. – Hrvatska vojska i policija u trodnevnoj akciji Bljesak oslobodila 500 kvadratnih kilometara teritorija od snaga tzv. srpske Krajine. Oslobođeni su Okučani, Stara Gradiška i dio Pakraca, a oko 15.000 srpskih civila izbjeglo u BiH.

2001. – Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN, što je prva takva odluka u istoriji te međunarodne organizacije.

2003. – U Civitanovi Marche umro Sesto Bruscantini, čuveni italijanski solo operski pjevač.

2009. – Ricardo Martinelli, multimilioner, vlasnik najvećeg lanca supermarketa u Panami, pobijedio je na predsjedničkim izborima u toj centralnoameričkoj zemlji.

Posted by on 2024-05-04. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login