05.02. – Na današnji dan – Rođen Andre Citroen, Meksiko je postao federativna republika, uhapšen ratni zločinac Claus Barbie, masakr na sarajevskoj pijaci Markale.

1578. – Umro je italijanski slikar Giambattista Moroni.

1596. – Japanski vojskovođa Toyotomi Hideyoshi zabranio kršćanstvo u Japanu i naredio pogubljenje 26 osoba koje su prešle na katoličku vjeru.

1679. – Umro je holandski pisac Joost van den Vondel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka. Njegova djela “Noah”, “Lucifer” i “Adam u izgnanstvu” ubrajaju se među najveća ostvarenja holandske literature.

1792. – Britanci zauzeli pola teritorije indijske države Majsor nakon što su porazili vojsku sultana Tipu Sahiba.

1840. – Rođen je škotski pronalazač John Boyd Dunlop, koji je 1887. godine izumio pneumatsku gumu. Isto tako, izumio je Dunlopov ventil (tradicionalni ventil, Woodsov ventil, engleski ventil), vrsta ventila koji se najčešće koristi na biciklima u čitavom svijetu.

1878. – Rođen je Andre Citroen, osnivač francuske tvornice automobila Citroen, koji je do ranih 1930-tih već je postao 4. najveći proizvođač automobila na svijetu.

1881. – Umro škotski istoričar i filozof Thomas Carlyle, čija se djela, uz bogatstvo činjeničnog materijala, odlikuju živošću mašte i dramatičnošću izlaganja. Djela: “Francuska revolucija”, “O herojima”, “Život Fridriha Velikog”, “Sartor Resartus”, “Čartizam”, “Prošlost i sadašnjost”, “Pisma i govori Olivera Kromvela”, “Kritički eseji” (sedam knjiga).

1885. – Belgijski kralj Leopold II proglasio afrički Kongo za osobni posjed pod nazivom Neovisna država Kongo.

1887. – U milanskoj Skali prvi put je izvedena Verdijeva opera “Otelo”.

1914. – Rođen je američki pisac i slikar William S. Burroughs.

1917. – Usvajanjem novog ustava, Meksiko je postao federativna republika od 28 saveznih država. Proklamovana je agrarna reforma, crkva je odvojena od države, priznato je pravo radnika da se organizuju u sindikate, štrajkuju i učestvuju u podjeli profita, uvedeno je osmočasovno radno vrijeme.

1941. – Nacistička Njemačka je, u Drugom svjetskom ratu, u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa sa specijalnim izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, izvršila jak pritisak na vladu Kraljevine Jugoslavije da pristupi Trojnom paktu, što je ona i učinila 25. marta 1941. u nadi da će izbjeći rat.

1958. – Gamal Abdel Nasser izabran je za prvog predsjednika Ujedinjene arapske republike.

1971. – Apollo 14 sletio na Mjesec.

1974. – Američka sonda “Mariner 10”, koja je lansirana 3. novembra  1973. godine, preletjela je na visini od 6.000 kilometara Veneru i prvi put snimila taj planet.

1980. – Umro je Stojan Aralica, jedan od najistaknutijih jugoslavenskih slikara.

1983. – U Lionu je poslije izručenja iz Bolivije uhapšen ratni zločinac Claus Barbie, jedan od šefova Gestapoa u okupiranoj Francuskoj u Drugom svjetskom ratu. Barbie, nazvan “dželat iz Liona”, skrivao se u Boliviji 32 godine.

1993. – Umro je američki reditelj, scenarist i producent Joseph Leo Mankiewicz, dobitnik dva Oscara za režiju i dva za scenarij.

1994. – Na sarajevskoj pijaci Markale, u centru grada od granate ispaljene sa položaja vojske RS ubijeno je 68, a ranjeno oko 200 ljudi. Čelnici NATO-a dali su ultimatum vojsci RS pod prijetnjom bombardiranja njihovih položaja da u roku od deset dana povuku teško naoružanje na 20 kilometara od centra Sarajeva, a od Armije RBiH zatraženo je da teško naoružanje u gradu stavi pod kontrolu mirovnih snaga.

1997. – Pod snažnim međunarodnim pritiskom tri najveće švicarske banke osnovale su fond od sto miliona švicarskih franaka za žrtve holokausta. Pritisak je uslijedio nakon otkrića da su švicarske banke surađivale s njemačkim nacistima u Drugom svjetskom ratu u skrivanju novca i dragocjenosti od zarobljenih i ubijenih Židova.

2000. – U 98. godini umro je Claude Autant-Lara, jedan od najistaknutijih i najplodnijih francuskih filmskih reditelja.

2002. – Specijalni izaslanik generalnog tajnika UN-a u BiH Jacques Klein izvršio smotru ujedinjene mostarske policije, čime je službeno šest policijskih uprava integrirano u jednu.

2004. – Umro John Hench, zvanični autor Mickeyja Mousea, dugogodišnji crtač u studiju Walta Disneyja. Hench je dobitnik Oscara za specijalne efekte u filmu “20.000 milja pod morem”, snimljenom 1955. godine.

2006. – Iran je povukao svog ambasadora iz Danske u znak protesta zbog objavljivanja stripa o poslaniku Muhamedu u listu Jyllands-Posten.

2009. – Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu i pozvao članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Rezolucija definiše obaveze EU prema Kosovu s ciljem njegovog razvoja i članstva u EU.

Posted by on 2023-02-05. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login