05.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Bonu su počeli razgovori o ujedinjenju Njemačke. Umro francuski car Napoleon I Bonaparte, jedan od najvećih vojskovođa u historiji

1260. – Kublaj-kan zavladaao je Mongolskim Carstvom.

1570. – Otomansko carstvo objavilo rat Veneciji zato što je odbila da mu preda mediteransko ostrvo Kipar.

1813. – Rođen je danski filozof, teolog i književnik Søren Kierkegaard, začetnik filozofije egzistencijalizma (“Ili-ili: fragmenti života”, “Pojam strepnje”, “Bolest na smrt”, “Stadijumi na životnom putu”, “Filozofske mrvice”).

1821. – Na ostrvu Sveta Jelena umro francuski car Napoleon I Bonaparte, jedan od najvećih vojskovođa u historiji, čiji su osvajački pohodi izmijenili Evropu. Umro je na ostrvu kao britanski zatvorenik

1818. – Rođen je njemački filozof Karl Heinrich Marx, teoretičar modernog socijalizma i komunizma. Sa Friedrichom Engelsom napisao je 1848. Komunistički manifest (“Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Teze o Fojerbahu”, “Osamnaesti brimer Luja Bonaparte”, “Kapital – kritika političke ekonomije”).

1846. – Rođen poljski pisac Henryk Sienkiewicz, autor romana “Quo vadis” i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1905.

1860. – Italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi sa svojih “hiljadu crvenih košulja” isplovio je iz Genove prema Siciliji, koju je osvojio krajem jula.

1862. – Meksičke jedinice, predvođene Ignacijem Zaragozom pobijedile francuske  u Bitci kod Pueble.

1886. – Bay View, Wisconsin: pripadnici Nacionalne garde, prema naredbi guvernera Jeremiaha M. Ruska, zapucali u mnoštvo demostranata ispred čeličane i ubili sedam ljudi.

1930. – Britanske vlasti u Indiji uhapsile Mahatmu Gandhija zbog njegove kampanje građanske neposlušnosti.

1936. – Italijanske trupe okupirale Adis Abebu.

1941. – Car Haile Selassie vratio se u Adis Abebu nakon poraza italijanske vojske u Etiopiji.

1945. – Kanadske i britanske snage oslobodile Nizozemsku i Dansku od Njemačke okupacije.

1945. –  Sovjetske trupe su u Drugom svjetskom ratu ušle u mjesto Pinemunde, odakle su Nijemci ispaljivali rakete “V 1” i “V 2”. Američke trupe su oslobodile njemački nacistički koncentracioni logor Mathauzen.

1955. – Odlukom saveznika, Savezna Republika Njemačka ponovo je stekla suverenitet.

1961. – Iz Cape Canaverala je lansiran svemirski brod “Mercury” prva astronautska letjelica SAD s ljudskom posadom, kojim je upravljao Alan Bartlett Shepard.

1978. – “Crvene brigade” saopštile su da su ubile bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije u vozilu u centru Rima.

1981. – Bobby Sands postao je prvi od deset pripadnika IRA-e koji je umro u zatvoru Maze, u Sjevernoj Irskoj, od posljedica štrajka glađu.

1990. – U Bonu su počeli razgovori SSSR, SAD, Velike Britanije, Francuske i dviju njemačkih država o ujedinjenju Njemačke.

2003. – Haški tribunal podigao je optužnice protiv bivših pripadnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

2003. – Ruanda oslobodila više od 22.000 zatvorenika koji su uglavnom bili umiješani u masakr koji je 1994. počinila milicija Hutua, kada je ubijeno oko 800.000 etničkih Tutsija i umjerenih Hutua. U zatvorima je ostalo oko 80.000 ljudi koji čekaju suđenje.

2009. – Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu izrečena je kazna od 17 godina zatvora za zločine u Vukovaru, umjesto prvobitne kazne od 5 godina. Istovremeno, Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu pukovniku bivše JNA Miletu Mrkšiću, kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

2014. – Umro je Timothy John Byford, engleski režiser, scenarist i autor, koji je radio u Jugoslaviji. Iza njega su ostale kultne TV serije za djecu: “Neven”, “Poletarac”, “Babino unuče”, “Metla bez drške”, “Nedeljni zabavnik”.

Posted by on 2024-05-05. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login