05.05. – Dogodilo se na današnji dan – U Bonu su počeli razgovori SSSR, SAD, Velike Britanije, Francuske i dviju njemačkih država o ujedinjenju Njemačke

Karl Heinrich Marx

Karl Heinrich Marx

1260. – Kublaj-kan zavladao je Mongolskim Carstvom.

1570. – Otomansko carstvo objavilo rat Veneciji zato što je odbila da mu preda mediteransko ostrvo Kipar.

1813. – Rođen je danski filozof, teolog i književnik Søren Kierkegaard, začetnik filozofije egzistencijalizma (“Ili-ili: fragmenti života”, “Pojam strepnje”, “Bolest na smrt”, “Stadijumi na životnom putu”, “Filozofske mrvice”).

1818. – Rođen je njemački filozof Karl Heinrich Marx, teoretičar modernog socijalizma i komunizma. Sa Friedrichom Engelsom napisao je 1848. Komunistički manifest (“Prilog kritici Hegelove filozofije prava”, “Teze o Fojerbahu”, “Osamnaesti brimer Luja Bonaparte”, “Kapital – kritika političke ekonomije”).

1860. – Italijanski revolucionar Giuseppe Garibaldi sa svojih “hiljadu crvenih košulja” isplovio je iz Genove prema Siciliji, koju je osvojio krajem jula.

Giuseppe Garibaldi

Giuseppe Garibaldi

1862. – Meksičke jedinice, predvođene Ignacijem Zaragozom pobijedile francuske  u Bitci kod Pueble.

1886. – Bay View, Wisconsin: pripadnici Nacionalne garde, prema naredbi guvernera Jeremiaha M. Ruska, zapucali u mnoštvo demostranata ispred čeličane i ubili sedam ljudi.

1936. – Italijanske trupe okupirale Adis Abebu.

1941. – Car Haile Selassie vratio se u Adis Abebu nakon poraza italijanske vojske u Etiopiji.

1945. – Kanadske i britanske snage oslobodile Nizozemsku i Dansku od Njemačke okupacije.

1945. – Sovjetske trupe su u Drugom svjetskom ratu ušle u mjesto Pinemunde, odakle su Nijemci ispaljivali rakete “V 1” i “V 2”. Američke trupe su oslobodile njemački nacistički koncentracioni logor Mathauzen.

Mauthausen

Mauthausen

1955. – Odlukom saveznika, Savezna Republika Njemačka ponovo je stekla suverenitet.

1961. – Iz Cape Canaverala je lansiran kosmički brod “Mercury” prva kosmička letjelica SAD s ljudskom posadom, kojim je upravljao Alan Bartlett Shepard.

1978. – “Crvene brigade” saopštile su da su ubile bivšeg premijera Italije Alda Mora, otetog u martu 1978. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana kasnije u vozilu u centru Rima.

1981. – Bobby Sands postao je prvi od deset pripadnika IRA-e koji je umro u zatvoru Maze, u Sjevernoj Irskoj, od posljedica štrajka glađu.

1990. – U Bonu su počeli razgovori SSSR, SAD, Velike Britanije, Francuske i dviju njemačkih država o ujedinjenju Njemačke.

2003. – Haški tribunal podigao je optužnice protiv bivših pripadnika Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Berlinski zid, Njemačka

Berlinski zid, Njemačka

2009. – Odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu izrečena je kazna od 17 godina zatvora za zločine u Vukovaru, umjesto prvobitne kazne od 5 godina. Istovremeno, Žalbeno vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu pukovniku bivše JNA Miletu Mrkšiću, kojom je osuđen na 20 godina zatvora.

2014. – Umro je Timothy John Byford, engleski režiser, scenarist i autor, koji je radio u Jugoslaviji. Iza njega su ostale kultne TV serije za djecu: “Neven”, “Poletarac”, “Babino unuče”, “Metla bez drške”, “Nedeljni zabavnik”.

Posted by on 2017-05-05. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login