06.05. – Dogodilo se na današnji dan – Rođeni: vođa francuske revolucije Maximilien Robespierre, austrijski psihijatar i osnivač psihoanalize Sigmund Freud, američki istraživač koji je predvodio ekspediciju na Sjeverni pol Robert Edwin Peary, američki filmski glumac, režiser, producent i dobitnik Oskara za životno djelo Orson Welles.

1758. –  Rođen je jedan od vođa francuske revolucije Maximilien Robespierre, vođa jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora.

1856. –  Rođen je austrijski psihijatar Sigmund Freud, osnivač psihoanalize.

1856. –  Rođen je američki istraživač Robert Edwin Peary koji je vodio je prvu ekspediciju koja je 1909. stigla na Sjeverni pol.

1861. –  Rođen je indijski pisac i filozof Rabindranath Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. (“Gradinar”, “Gitandžali”, “Grupa priča”, “Zlatan čamac”).

1862. – Umro je američki pisac Henry David Thoreau, jedinstven pesnik i filozof prirode u američkoj književnosti. Pisao je protiv ropstva, otimačkog rata SAD protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcedentalizam. Dvogodišnje iskustvo usamljeničkog života u prirodi opisao je u knjizi “Valden, ili život u šumi”. Ostala djela: “Dnevnik” /14 knjiga/, eseji “Građanska neposlušnost”, “Ropstvo u Masačusetsu”, “Odbrana Džona Brauna”.

1895. – Rođen američki glumac italijanskog porijekla Rudolph Valentino, zvijezda i idol nijemog filma.

1915. –  Rođen je američki filmski glumac, režiser i producent Orson Welles, dobitnik Oskara za životno djelo 1971. Njegov “Građanin Kane” smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji kinematografije (“Macbeth”, “Othello”, “Treći čovjek”).

1919. –  Na Versajskoj mirovnoj konferenciji Njemačkoj su oduzete kolonije u Africi.

1932. –  Francuskog predsjednika Paula Doumera u Parizu je ubio ruski emigrant.

1942. –  U četničkoj zasjedi ubijen je bosanskohercegovački književnik Hasan Kikić. 1937. godine zajedno sa Skenderom Kulenovićem i Safetom Krupićem u Zagrebu pokrenuo muslimanski časopis Putokaz. Sa početkom Drugog svjetskog rata odlazi u partizane.

1974. –  Zapadnonjemački kancelar Willy Brandt podnio je ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Guenter Guillaume bio istočnonjemački špijun.

1991. –  U Splitu su izbile demonstracije protiv JNA u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski.

1992. – Umrla Marlene Dietrich, američka filmska glumica njemačkog porijekla. U Berlinu 20-ih godina 20. vijeka, glumila je u pozorišnim i u nijemim filmovima. Njen lik Lola-Lole iz filma Plavi anđeo, reditelja Josefa von Sternberga, donio joj je međunarodnu slavu.  Hollywoodski filmovi kao Shanghai Express i Želja iskoristili su njen glamur i egzotični izgled i učvrstili status zvijezde, kao jedne od najplaćenijih glumica toga vremena.  Dietrich je postala američki državljanka 1939, a tokom Drugog svjetskog rata bila je popularna ratna zabavljačica. Godine 1999, Američki filmski institut proglasio je Dietrichovu devetom najvećom ženskom zvijezdom svih vremena.

1993. –  Skupština tadašnje Republike Srpske na Palama odlučila je da se o Vens-Ovenovom mirovnom planu za Bosnu i Hercegovinu izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača.

1994. –  Otvoren je tunel ispod La Manchea.

1996. –  Vlada predsjednika Gvatemale Alvara Arzua i vođe ljevičarske gerile su potpisali sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

1999. – Ministri vanjskih poslova sedam najrazvijenijih zemalja Zapada i Rusije (Grupa 8) dogovorili se na sastanku u Bonnu o principima za okončanje rata na Kosovu.

2000. –  Irska republikanska armija (IRA) objavila da je spremna da započne proces razoružanja svojih pripadnika i prihvatila ponovno otvaranje pregovora sa Komisijom za razoružanje Sjeverne Irske.

2000. –  U blizini Nanta na jugu Francuske u izgorjelom automobilu fiat uno, pronađeno je telo paparaca Jeana Paula Andansona, koji je posljednjih deset godina fotografisao kraljevske porodice i filmske zvijezde. On i njegov auto dovođeni su u vezu za saobraćajnom nesrećom u Parizu kada je poginula princeza Dajana i njen prijatelj Dodi Al-Fayed.

2005. – Umro Joey Grant, legendarni umjetnik Disneyja, autor kraljice-vještice u crtanom filmu “Snježana i sedam patuljaka”.

2007. – U Zagrebu umro kompozitor Đorđe Novković. Autor je brojnih hitova koje su izvodila najveća imena domaće estrade (Gabi Novak, Neda Ukraden, Duško Lokin, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Tomislav Ivčić, grupa Srebrna krila…)

Posted by on 2024-05-06. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login