06. 12. – Dogodilo se na današnji dan – Willy Brandt na koljenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao je poštovanje žrtvama njemačkog nacizma. Umro Roy Orbison, jedna od najvećih zvijezda američke muzike i jedan od pionira rock and rolla koji je u svojoj dugoj karijeri od četiri decenije presudno utjecao na razvoj tog muzičkog žanra.

1492. – Kolumbo otkrio je otok Hispaniola, sada podijeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

1507. – Njemački kartograf Martin Valdzemiler objavio je prvu geografsku kartu novog kontinenta, kojem je dao naziv Amerika, prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespuccija.

1774. – U Austriji na snagu stupio je Edukativni statut Johana fon Felbigera, prvi državni obrazovni sistem u svijetu.

1792. – Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji donijele su odluku da izvedu na sud kralja Luju XVI. Revolucionarni sud ga potom osudio na smrt i kralj 1793. pogubljen na gijotini.

1833. – Rođen je pisac Jovan Jovanović – Zmaj, liričar bogate invencije, prema ocjeni književne kritike “pjesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda” u drugoj polovini 19. vijeka. Ispjevao je zbirke ljubavnih pjesama “Đulići” i “Đulići uveoci” – potresne, elegične ispovijesti poslije smrti supruge i četvoro djece. Napisao je veliki broj rodoljubivih i izuzetno vrijednih političko-satiričnih pjesama, a kao dječiji pjesnik je neprevaziđen u srpskoj književnosti. Osnovao je i uređivao književni list “Javor”, satirične listove “Zmaj”, “Žiža”, “Starmali” i dječiji list “Neven”. Prevodio je s ruskog, njemačkog, mađarskog i engleskog jezika. Ostala djela: knjiga pjesama “Pevanija”, pjesnička legenda “Vidosava Branković”, šaljivi komad “Šaran”.

1864. – Odobren je 13. amandman od strane Senata i Predstavničkog doma godinu dana kasnije. To je bio prvi od tri “rekonstrukcijska amandmana” u američkom Ustavu. Službeno zabranjuje bilo kakvo prisilno služenje ili ropstvo u SAD-u. Na kraju je proveden i u praksi 6. prosinca 1865. Prvi stavak 13. amandmana navodi: “Ni ropstvo ni prisilno služenje, osim kao kazna za kazneno djelo od čega je stranka uredno osuđena, ne smije postojati unutar SAD-a, niti bilo kojem mjestu pod njegovom ingerencijom.”

1877. – Američki pronalazač Thomas Edison u West Orangeu, u New Jerseyu, demonstrirao prvi zvučni snimak, pjesmu “Mary Had a Little Lamb”.

1882. – Umro je engleski pisac Anthony Trollope, koji je u velikom broju romana realistično opisao građanski stalež viktorijanske Engleske.

1889. – Umro je američki državnik Jefferson Davis, predsjednik Konfederacije Država Amerike tokom građanskog rata od 1861. do 1865. Poslije poraza južnih država u građanskom ratu je uhapšen, ali je 1867. pušten iz zatvora bez suđenja.

1916. – Njemačke trupe u Prvom svjetskom ratu ušle su u rumunsku prijestonicu Bukurešt.

1917. – Finski parlament u Helsinkiju proglasio je nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska od vremena ruskog cara Aleksandra I gubila je teritorije, a poslije Napoleonovih ratova 1809. postala je rusko veliko vojvodstvo.

1921. – Velika Britanija potpisala je mirovni sporazum sa Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska Slobodna Država kao članica Britanskog komonvelta.

1925. – Italija i Egipat potpisali sporazum o granicama talijanske kolonije Libije.

1932. – Rođena je bosanskohercegovačka pjesnikinja Nasiha Kapidžić-Hadžić. Pisala je poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove.

1938. – Francuska i Njemačka potpisale su sporazum o nepovrijedivosti međusobnih granica, koji su Nijemci poništili u Drugom svjetskom ratu.

1941. – U Bici za Moskvu počela je protivofanziva Crvene armije protiv Nijemaca, koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Do kraja februara 1942. njemačke trupe pomjerene su na 200 kilometara od Moskve.

1942. – U Bosanskom Petrovcu, za vrijeme Drugog svjetskog rata, osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ), ženska društveno–politička organizacija.

1959. – Umro je pisac Jovan Palavestra, koji je pisao pripovijetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Djela: drame “Savesti na vetru”, “Čovek koji se snašao”, “Veliki skandal”, zbirke pripovijedaka “Sivi vidici”, “Na belom hlebu”.

1970. – Poljski lider Vladislav Gomulka i njemački kancelar Willy Brandt u Varšavi potpisali su sporazum o normalizaciji poljsko-njemačkih odnosa. Brant tom prilikom na koljenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao je poštovanje žrtvama njemačkog nacizma.

1971. – Indija je priznala Bangladeš, bivši Istočni Pakistan, a Pakistan uzvratio prekidom diplomatskih odnosa sa Indijom.

1978. – Španci na referendumu izglasali nov Ustav, prema kojem je Španija definisana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokratijom.

1988. – Umro je Roy Orbison, jedna od najvećih zvijezda američke pop, rock i country-muzike. Orbison će trajno ostati upamćen po svojim velikim uspješnim singlovima: “Only the Lonely”, “In Dreams”, “Oh, Pretty Woman”, “Crying”, “Running Scared” i “You Got It”, koje je pjevao sa svojim finim baritonom. Imao je veliki raspon glasa od dvije i pol oktave. Orbison je jedan od pionira rock and rolla koji je u svojoj dugoj karijeri od četiri decenije presudno utjecao na razvoj tog muzičkog žanra. Za zasluge na polju muzike, dobio je brojne nagrade i priznanja, od nagrade Grammy do uvrštenja u Rock and Roll kuću slavnih 1989. godine (Rock and Roll Hall of Fame).

1989. – Umro je bh. književnik Ćamil Sijarić.

1989. – Slobodan Milošević je na sjednici Skupštine Srbije proglašen za predsjednika Predsjedništva Srbije, poslije referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

1991. – Bombardovan je Dubrovnik od strane crnogorskih rezervista JNA. Na grad je ispaljeno preko 500 topničkih granata. Ukupno je poginulo 19 civila, a ranjeno je preko 60.

1999. – Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Ruandi osudio je na doživotni zatvor Georgesa Rutagandu, lidera naoružanih grupa Huta, za genocid počinjen 1994. u Ruandi.

1999. – Kandidat VMRO-DPMNE Boris Trajkovski pobijedio na predsjedničkim izborima u Makedoniji.

2001. – Dragan Kolundžija, bivši stražar u logoru “Keraterm”, kod Prijedora, pušten na slobodu šest mjeseci prije isteka sudske kazne, odlukom predsjednika Haškog tribunala Kloda Žorde.

2002. – Umro Svetozar Vukmanović Tempo, političar i publicista. Organizator ustanka u južnoj Srbiji i Makedoniji. Kao Titov osobni povjerenik bio je vršilac najpovjerljivijih i najdelikantnijih vojnih i političkih zadaća.

2006. – Donji dom australijske skupštine usvojio je zakon kojim se odobrava kloniranje ljudi u terapeutske svrhe, što je gornji dom (senat) već ranije usvojio. Novi zakon dozvolio je proizvodnju ljudskih embriona kloniranjem, radi uzimanja matičnih stanica.

2017. Američki predsjednik Donald Trump potpisao je odluku o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.

Posted by on 2023-12-06. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login