07.01. – Dogodilo se na današnji dan – U New Yorku je umro Nikola Tesla, naučnik i inovator svjetskog glasa, koji je izumio okretno magnetno polje i višefazni sistem izmjeničnih struja. Patentirao oko 700 pronalazaka. John Jeffries i Jean-Pierre Blanchard prvi su balonom preletjeli kanal La Manche

John Jeffries i Jean-Pierre Blanchard
John Jeffries i Jean-Pierre Blanchard

1536. – Umrla je engleska kraljica španskog porijekla Katarina Aragonska, prva od šest žena engleskog kralja Henrija VIII. Njihov razvod bez dozvole pape je izazvao englesku crkvenu reformaciju i raskid s Vatikanom.

1558. – Francuska zauzima Calais, posljednji kontinentalni posjed Engleza u Francuskoj.

1610. – Galileo Galilei (1564.- 1642.) italijanski astronom, fizičar, matematičar i filozof, otkriva Jupiterove mjesece poznate kao “galilejski mjeseci”.

1785. – John Jeffries i Jean-Pierre Blanchard prvi su preletjeli kanal La Manche balonom napunjenim zagrijanim zrakom.

1789. – Na prvim predsjedničkim izborima u SAD pobijedio je vođa iz Rata za nezavisnost George Washington.

Galileo Galilei
Galileo Galilei

1879. – Rođen je bosanskohercegovački pjesnik Osman Đikić.

1895. – Koreja je proglasila nezavisnost od Kine.

1904. – Uspostavljen signal za pomoć “CQD”, koji je 2 godine kasnije zamijenjen signalom “SOS”.

1909. – U Beogradu je počela prva balkanska konferencija socijaldemokratskih partija i radničkih pokreta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske, Hrvatske i Slavonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Rumunije. Trodnevni skup je usvojio rezoluciju o stvaranju saveza slobodnih naroda Balkana u okviru balkanske federacije.

1919. – Izbila je “Božićna pobuna” u Crnoj Gori protiv planirane aneksije Crne Gore od strane Srbije.

1927. – Uspostavljen je prvi međunarodni telefonski poziv između New Yorka i Londona.

Bahrudin Bato Čengić
Bahrudin Bato Čengić

1931. – U Maglaju je rođen Bahrudin Bato Čengić, režiser koji je svojim djelom obilježio filmsku umjetnost bivše Jugoslavije, a posebno su bili zapaženi njegovi filmovi “Mali vojnici”, “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji”, “Slike iz života udarnika”, “Pismo-glava” i “Gluvi barut”. Režiju je studirao u Parizu i Beogradu. Ostao je zapamćen i kao autor brojnih dokumentarnih i kratkih filmova, kao i televizijskih reportaža i serija za što je dobio i brojne nagrade. Umro je u Sarajevu u 77. godini života 2007. godine.

1932. – Umro je francuski političar André Maginot. Kao ministar rata (1922.-”24. i 1929.-”32.) pokrenuo je izgradnju odbrambene linije utvrđenja duž francusko-njemačke granice, koja je po njemu dobila naziv “Maginot linija”. Veliki odbrambeni sistem pokazao se nekorisnim u Drugom svjetskom ratu, kada su Nijemci 1940. napali Francusku iz Belgije, zaobišavši “Maginot liniju”.

1934. – Objavljeno je prvo izdanje stripa o Flashu Gordonu.

1940. – U Zimskom ratu finska 9. divizija zaustavila i potpuno uništila nadmoćnije sovjetske snage na cesti Raate-Suomussalmi.

Nikola Tesla
Nikola Tesla

1943. – U New Yorku je umro Nikola Tesla (1856.-1943.), naučnik i inovator svjetskog glasa. Radio je na području elektrotehnike i radiotehnike, izumio je okretno magnetno polje i višefazni sistem izmjeničnih struja, zaduživši čovječanstvo svojim izumima. Od 1884. do smrti živio je u SAD-u, gdje je patentirao oko 700 pronalazaka, od kojih nekoliko desetina ima široku primjenu.

1946. – Zapadne sile priznale su Austriju u granicama iz 1937. godine.

1953. – Predsjednik Harry S. Truman objavio je da su Sjedinjene Američke Države proizvele prvu hidrogensku bombu.

1959. – SAD priznale novu kubansku vladu Fidela Castra.

Ismet Mujezinović
Ismet Mujezinović

1979. – Kambodžanski pobunjenici su, uz pomoć vijetnamskih snaga nakon dvonedjeljne opsade, zauzeli Pnom Pen i srušili vladu Crvenih Kmera Pola Pota. Smatra se da je za vrijeme režima Crvenih Kmera od aprila 1975. u Kambodži ubijeno ili umrlo od gladi i iscrpljenosti između milion i dva miliona ljudi.

1984. – Umro je francuski fizičar Alfred Kastler, član Francuske akademije, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1966. Otkrio je i razvio optičke metode izučavanja Hercovih rezonanci u atomima, a njegov rad je od ključnog značaja za razvoj lasera.

1984. – Umro je jedan od najvećih bosanskohercegovačkih slikara Ismet Mujezinović.

1985. – Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija (JAXA) lansirala Sakigake, prvu japansku međuplanetarnu letjelicu i prvu svemirsku sondu za duboki svemir koju je lansirala neka druga zemlja osim SAD-a i SSSR-a.

car Hirohito
car Hirohito

1989. – Umro je japanski car Hirohito. Njegova vladavina od 1926. obilježena je agresivnom militarističkom politikom Japana (napad na Kinu, Mandžuriju 1931. i 1937., pakt s Hitlerom 1940.). Napadom na SAD (Perl Harbur 1941) ušao je u Drugi svjetski rat, u avgustu 1945. objavio je bezuslovnu kapitulaciju Japana, a 1946. se odrekao “božanskog porijekla”. Međunarodni sud oslobodio ga je 1948. optužbe za ratne zločine.

1998. – Umro je hrvatsko-švicarski hemičar Vladimir Prelog, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju.

1998. – Oslobodilačka vojska Kosova, koja se proglasila odgovornom za seriju napada na policijske stanice na Kosovu, preuzela je odgovornost i za napade u Makedoniji, iako je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo povezanost OVK s bombaškim napadima u Makedoniji.

1999. – Američki Senat počeo je suđenje u postupku impičmenta predsjedniku SAD-a Billu Clintonu, prvo poslije više od 130 godina protiv aktuelnog šefa države. Clinton je bio optužen za krivokletstvo i opstrukciju pravde u aferi sa bivšom pripravnicom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky.

2002. – Francuski legendarni modni kreator Yves Saint-Laurent povukao se iz svijeta visoke mode. Modnu kuću osnovao je 1962, a proslavio se 1966. kolekcijom prvih smokinga za žene koji su postali modni hit.

2005. – Šef irske policije je saopštio da je Irska republikanska armija ukrala 50 miliona dolara iz Belfast banke.

2006. – Umro je austrijski planinar Heinrich Harrer čiji je život detaljno opisan u njegovoj autobiografskoj knjizi, po kojoj je kasnije snimljen film – “Sedam godina na Tibetu”.

Charlie Hebdo

2015. – U napadu na sjedište francuskog satiričnog sedmičnika Charlie Hebdo u Parizu stradalo je smrtno 12 osoba, a 10 ih je teško povrijeđeno. Vlada Francuske objavila je da je nivo nacionalne sigurnosti u Parizu povišen na najviši stepen.

Posted by on 2021-01-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login