07.06. – Dogodilo se na današnji dan – U saobraćajnoj nesreći stradao Dražen Petrović, legenda jugoslovenske i hrvatske košarke. Rođen je Francuz Paul Gauguin, jedan od najvećih slikara 19. vijeka. Vatikan postaje država.

1494. – Portugal i Španija u Tordesillasu su potpisale sporazum o podjeli Novog svijeta. Granicu odredio papa Aleksandar VI da bi spriječio sukobe kolonijalnih sila. U 17. i 18. vijeku u borbu za kolonije umiješali su se Englezi i Holanđani.

1826. – Umro Joseph von Fraunhofer, njemački fizičar i izumitelj.

1848. – Rođen je Francuz Paul Gauguin, jedan od najvećih slikara 19. vijeka, čiji je umjetnički pogled izgrađen na protivstavu impresionističkom shvatanju. Slikarstvom je počeo da se bavi amaterski, a njegov postupak karakterišu pojednostavljeni oblici u čvrstoj konturi, široko tretirani planovi, bogata hromatska skala, jaki kontrasti boja, ukidanje perspektive. Tako nastala sintetička forma, mirna, robustna i monumentalna, natopljena je poezijom čiste čulnosti, a tema je najčešće egzotičan svijet domorodaca tahićanskog ostrva Fatu-Iva, među kojima je dugo živio. Bavio se i skulpturom. Snažno je uticao na razvoj ekspresionizma i formiranje fovizma. Najznačajnije slike je uradio tokom dva boravka na Tahitiju, gdje je pobjegao od civilizacije – “Čeretanje”, “Dvije djevojke s Tahitija”, “Materinstvo”, “Bijeli konj”, “Plemkinja”… Na Tahitiju je otvoren muzej “Pol Gogen”.

1848. – Umro je ruski književni kritičar i filozof Visarion Grigorjevič Bjelinski, osnivač ruske realističke estetike. Formulisao je teorijsku osnovu novog pravca u ruskoj književnosti, nazvanog “naturalna škola”. Nastojeći da kritici stvori filozofsku osnovu, proučavao je njemačku filozofiju. Književnost je posmatrao kao društvenu pojavu i razliku između nje i nauke vidio je u tome što pjesnik “misli u slikama” i, za razliku od naučnika, “ne dokazuje istinu, već je pokazuje”. Žestoko se borio protiv vulgarnosociološkog pristupa i formulisao je sociološki akcentovane estetičke kriterijume na kojima su izgradili učenje Nikolaj Dobroljubov i Nikolaj Černiševski. Napisao je sjajne prikaze djela Aleksandra Puškina, Mihaila Ljermontova i Nikolaja Gogolja, a njegovo “Pismo Gogolju” je obrazac preciznosti i oštrine kritičke misli. Djela: “O ruskoj povijesti i o povijestima Gogolja”, “Književne maštarije”, “Junak naših dana”, “Pjesme M. Ljermontova”, “Dioba poezije na rodove i vidove”, “Riječ o kritici”, “Putovanja Čičikova ili `Mrtve duše`”, “I. A. Krilov”, “Djela Aleksandra Puškina”.

1862. – SAD i Velika Britanija su potpisale sporazum o suzbijanju trgovine robljem.

1863. – Mexico City zauzele su francuske trupe.

1896. – Rođen je mađarski državnik Imre Nagy, premijer od 1953. do oktobra 1956, kada je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna. Pobuna je ugušena sovjetskom intervencijom, a Nagy je uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu koja je izvršena u junu 1958.

1905. – Norveški Storting donio odluku o odvajanju Norveške od Švedske.

1914. – Otvoren je Panamski kanal.

1917. – Rođena Gwendolyn Brooks, američka pjesnikinja i esejistica.

1921. – Otvoren je prvi parlament Sjeverne Irske.

1929. – Vatikan postaje država.

1935. – Umro je ruski biolog Ivan Vladimirovič Mičurin, koji se bavio poboljšanjem sorti voćaka, godinama eksperimentišući s aklimatizacijom biljaka na hladne zime. Različitim postupcima – hibridizacijom, selekcijom i kalemljenjem – odgojio niz otpornih sorti trešanja, kajsija, vinove loze i višanja.

1940. – Nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu okončala okupaciju Norveške.

1942. – Poslije niza ogorčenih bitaka u Drugom svjetskom ratu počeo završni njemački napad na Krim radi zauzimanja Kerča i Sevastopolja. Sovjetske snage su pružile žestok otpor neprijatelju, neuporedivo nadmoćnijem u tenkovima i avionima, ali su poslije mjesec dana dijelom uništene, a dijelom evakuisane s poluostrva. Sevastopolj je pao poslije 250 dana herojske odbrane.

1944. – Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu stigao je na ostrvo Vis. Poslije njemačkog vazdušnog desanta na Drvar 25. maja 1944. dio Vrhovnog štaba je prebačen sovjetskim avionom u Bari, a zatim britanskim brodom na Vis.

1952. – Rođen je turski pisac Orhan Pamuk.

1961. – Rođen je Davor Sučić, poznat kao Sejo Sekson, bosanskohercegovački gitarista i član rock benda “Zabranjeno Pušenje”.

1962. – Američki predsjednik Kennedy javno je potvrdio da SSSR ima rakete na Kubi i najavio blokadu otoka. Kubanska kriza bila je vrhunac Hladnog rata.

1965. – U snažnoj eksploziji u jami “Orasi”, u rudniku mrkog uglja u Kaknju, poginulo je 128 rudara, a teže ili lakše je povrijeđeno njih 20.

1970. – Umro je engleski pisac Edward Morgan Forster, oštruman posmatrač i analitičar, duhovit i ironičan. Živio je u Italiji i Grčkoj i neka djela su tematski vezana za te zemlje. Uspješno je kontrastirao slobodu paganizma i sputanost engleske civilizacije. Djela: romani “Gdje se anđeli plaše da kroče”, “Soba sa izgledom”, “Jedno putovanje u Indiju”, “Najduže putovanje”, priče “Nebeski omnibus”, “Vječni trenutak”, studija “Vidovi romana”.

1971. – Sovjetski svemirski brod “Sojuz II” spojio se u zemljinoj orbiti sa svemirskom stanicom “Saljut”.

1980. – Umro je američki pisac Henry Miller, koji je strasno osporavao društvene konvencije i veličao seks i umjetnost. Zabranjivana kao pornografska i opscena, njegova djela sadrže stranice vrhunske poetske ljepote i lucidne esejističke i filozofske degresije. Bavio se i slikarstvom. Djela : romani “Crno proljeće”, “Jarčeva obrtnica”, “Mirni dani u Klišiju”, trilogija “Ružičasto raspeće” (“Pleksus”, “Neksus,” “Seksus”), putopis “Karlos i Marusija”, meditativno-kritična proza “Kosmološko oko”, “Mudrost srca”, “Nedjelja poslije rata “,”Knjige o mom životu”.

1981. – Izraelski avioni napali su i uništili nuklearni reactor Osirak nedaleko od Bagdada u Iraku.

1993. – U saobraćajnoj nesreći poginuo je Dražen Petrović, legenda jugoslovenske i hrvatske košarke.

1996. – Na sastanku u Beču pregovarači se dogovaraju o smanjenju zaliha oružja na području bivše Jugoslavije.

1998. – Jake policijske snage Republike Srbije rasturile su u Prištini proteste kosovskih Albanaca, koji su 57. dan uzastopno protestovali protiv srpskih vlasti, pod motom “Kosovo – najveći zatvor na svijetu”.

1999. – U Indoneziji, prvi put nakon 40 godina, održani demokratski parlamentarni izbori.

2000. – U Bijeljini je ubijen Ljubiša Savić – Mauzer, bivši načelnik Uprave policije MUP-a RS i osnivač Demokratske stranke RS. U ratu je bio komandant Specijalne jedinice Vojske RS – Garde “Panteri”.

2006. – Američki bombarderi ubili su Abu Musaba al-Zarkavija, lidera iračkog ogranka Al Kaide.

2008. – Umro Dino Rizi, jedan od najvećih italijanskih reditelja, u čijim su filmovima igrali poznati italijanski glumci.

Posted by on 2024-06-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login