07. 08. – Dogodilo se na današnji dan – Rođen je Emerik Blum, osnivač i prvi direktor Energoinvesta u Sarajevu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija. Ekspedicija norveškog etnologa Thora Heyerdahla na splavu Kon Tiki stigla je na arhipelag Tuamotu u Polineziji

Karibi
Karibi

1498. – Kristofor Kolumbo otkrio Karibe.

1858. – Kraljica Victoria je za prijestonicu britanskog dominiona Kanade odabrala Ottawu.

1876. – Rođena je Nizozemska igračica Margareta Gertruda Zele, poznata kao Mata Hari. Pod sumnjom da je njemačka špijunka, Francuzi su je strijeljali u oktobru 1917.

1895. – Otvorena prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji (Bijenale) koja se otada održava svake druge godine .

Margareta Gertruda Zele, Mata Hari
Margareta Gertruda Zele, Mata Hari

1900. – Umro je Wilhelm Liebknecht, njemački političar i osnivač Druge internacionale. Učestvovao je u revoluciji 1848. i 1849. u Njemačkoj, potom je emigrirao i u Londonu je godinama sarađivao s Karlom Marxom. Sedam godina po povratku u domovinu osnovao je Socijaldemokratsku partiju Njemačke, a od 1874. nekoliko puta je biran u Reichstag.

1911. – Rođen je Emerik Blum, osnivač i prvi direktor Energoinvesta u Sarajevu, jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija. Diplomirao je elektrotehniku na Univerzitetu u Pragu. Bio je gradonačelnik Sarajeva, inžinjer, poslovan čovjek i umjetnik, antifašista.

1912. – Rusija i Japan su potpisli sporazum o podjeli interesnih sfera u Mongoliji i Mandžuriji.

1942. – Iskrcavanjem američkih pomorsko-desantnih snaga na ostrvo Gvadalkanal, u grupi Solomonskih ostrva, počela je saveznička ofanziva na Pacifiku u Drugom svjetskom ratu.

1945. – U Beogradu je održano Treće zasjedanje AVNOJ-a.

Rusko-Japanski rat
Rusko-Japanski rat

1945. – SSSR u Drugom svjetskom ratu objavio rat Japanu u skladu sa zaključcima vođstva antihitlerovske koalicije. Sovjetske jedinice s milion i po vojnika, 5.556 tenkova i 3.466 aviona su sa tri strane prodrle u Mandžuriju. Za kratko vrijeme japanska kvantunška armija je poražena i 21. avgusta je prisiljena da prekine borbu. Poslije samo sedmice dana Japan je kapitulirao. U tom kratkom ratu Japanci imali 60.000 poginulih i skoro 600.000 zarobljenih. 1947. – Ekspedicija norveškog etnologa Thora Heyerdahla na splavu Kon Tiki stigla je na arhipelag Tuamotu u Polineziji, poslije 101 dana plovidbe od Perua  

1959. – Američki satelit Explorer 6 lansiran je iz Cape Caneverala. To je bio prvi satelit koji je poslao fotografije Zemlje iz svemira.

1960. – Obala Slonovače proglasila nezavisnost od Francuske.

Wilhelm Liebknecht
Wilhelm Liebknecht

1960. – Kubanski premijer Fidel Castro objavio je odluku o nacionalizaciji svih američkih kompanija na Kubi.

1961. – German Stjepanovič Titov, sovjetski kosmonaut, u svemirskom brodu Vostok II 17 puta je obletio Zemlju.

1989. – Umrla pozorišna rediteljica Mira Trailović, osnivačica avangardnog beogradskog pozorišta Atelje 212 i BITEF-a. Kao rediteljica predstavila je publici prvi put imena svjetske pozorišne avangarde – Ionescoa, Sartrea, Albeeja…

1990. – Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele odustao je, poslije 29 godina, od oružane borbe protiv vlasti bijele manjine u Južnoj Africi, a zauzvrat je vlada te zemlje prihvatila razgovore o okončanju sistema aparthejda.

Thor Heyerdahl, Kon-Tiki
Thor Heyerdahl, Kon-Tiki

1995. – Borci Petog korpusa Armije RBiH oslobodili Veliku Kladušu i time je prestala postojati samoproglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna, pod vodstvom Fikreta Abdića.

1996. – U Atini su se sastali predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i postigli dogovor o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske. Sporazum je ozvaničen 23. 8. 1996.

1997. – Oslobodilačka vojska Kosova preuzela odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosovu i pozvala Albance u pokrajini da podrže oružanu pobunu protiv srpskih vlasti.

1998. – U eksploziji dva automobila bombe u američkim ambasadama u Keniji i Tanzaniji poginulo je 215 ljudi u Najrobiju i 11 u Dar es Salamu, a ranjeno je više od 5.000 ljudi. Odgovornost je preuzela do tada nepoznata grupa Islamska armija za oslobođenje svetih mjesta.

2000. – Grupa Američkih i Švajcarskih naučnika saopštila je otkriće devet novih planeta koje se kreću u orbiti izvan našeg sunčevog sistema, što je od značaja za napore naučnika da otkriju život na nekom drugom mjestu u svemiru.

 John Hughes
John Hughes

2000. – Grupa američkih i švicarskih naučnika objavila je otkriće devet novih planeta koje se kreću u orbiti izvan Sunčevog sistema, što je od značaja za nastojanja naučnika da otkriju život na nekom drugom mjestu u svemiru.

2001. – Filipinska vlada i muslimanska separatistička grupa Islamski oslobodilački front Moro potpisale primirje, što je korak naprijed u pravcu okončanja borbi koje traju decenijama na jugu Filipina.

2002. – Međunarodni monetarni fond dodijelio 30 milijardi dolara Brazilu, za poboljšanje ekonomskog stanja.

2003. – Sud u Dublinu osudio je lidera Prave IRA, odmetničke frakcije Irske republikanske armije Michaela McCevita na 20 godina zatvora zbog organizovanja bombaškog napada u gradu Oma u Sjevernoj Irskoj 1998. kada je poginulo 29 ljudi, a više stotina ranjeno.

2009. – Umro kultni reditelj i scenarista John Hughes, poznat po filmovima “Sam u kući”, “Ferisov slobodan dan” i filmovima o mladima i odrastanju tokom 80-ih i 90-ih.

Emerik Blum
Emerik Blum

2014. – Tribunal za genocid u Pnom Penu osudio je na doživotni zatvor dvojicu najviših lidera režima Crvenih Kmera, bivšeg šefa države Kije Sampana i Nuona Chea, koji je bio desna ruka ozloglašenog lidera Crvenih Kmera Pola Pota. Tokom vladavine Crvenih Kmera u Kambodži je stradalo 1,7 miliona ljudi.

Posted by on 2020-08-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login