07.10. – Dogodilo se na današnji dan – Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o formiranju međunarodne komisije za ispitivanje ratnih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije. Umro je književnik i osnivač kriminalističkog žanra, Edgar Allan PoeLepanto
Lepanto

3761 pne. – Prvi dan po računanju modernog hebrejskog kalendara.

1571. – Španska i mletačka mornarica potukle su kod Lepanta u jugozapadnoj Grčkoj tursku flotu. U najvećoj pomorskoj bici poslije bitke kod Akcijuma 31. p.n.e. poginulo je oko 25.000 turskih vojnika i potopljeno 80 turskih brodova. To je bila i posljednja velika bitka sa brodovima na vesla.

1769. – Engleski istraživač, kapetan Cook otkrio je Novi Zeland.

1806. – Ralph Wedgewood je u Londonu patentirao indigo.

Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe

1813. – Padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak i Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala prije izbijanja ustanka 1804.

1931. – Rođen južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, borac protiv aparthejda, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1984, prvi crnac nadbiskup u Južnoj Africi.

1849. – Umro je američki književnik, osnivač kriminalističkog žanra, Edgar Allan Poe (1809.- 1849.). Poeov opus bogat je romanima, kratkim pričama te pjesmama i smatra se ogromnim doprinosom svjetskoj književnosti, pogotovo u žanru horora i kriminalistike. Njegova prva zbirka, Priče iz Groteske i Arabeske, pojavila se 1840. godine, a sadrži jedno od njegovih najpoznatijih djela, Pad kuće Usherovih. U ranim 1840-ima, izlazi i Školjkareva prva knjiga, njegovo najprodavanije djelo. Mračna poema o izgubljenoj ljubavi, Gavran donijela je Poeu svjetsku slavu kad je izdana 1845., a Umorstva u Rue Morgue te Ukradeno pismo, također iz tog perioda, smatraju se Poeovim najpoznatijim kriminalističkim romanima. Također, bio je aktivan književni novinar.

Niels Henrik David Bohr
Niels Henrik Bohr

1879. – Dvojni savez protiv Rusije: Njemačka i Austro-Ugarska sklopile su sporazum kojim se obavezuju na uzajamnu pomoć u slučaju ruskog napada. Pozadina toga odbrambenog saveza je strahovanje da će se zbog austrijsko-ruskog rivalstva na Balkanu raspasti Austro-Ugarska Monarhija te da će Rusija pomagati Francusku pri mogućem napadu na Njemačku.

1885. – Rođen je danski atomski fizičar Niels Henrik David Bohr, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1922. za istraživanja strukture atoma, jedan od osnivača atomske fizike.

1897. – Rođen je Elijah Muhammad, osnivač i dugogodišnji vođa pokreta “Nation of Islam“.

1908. – Nakon oslobadanja od turske vlasti Krit se ujedinio sa Grčkom. Grčka je 1912. anektirala to ostrvo, a Londonskim ugovorom 1913. aneksija je medunarodno priznata.

1914. – Roden je Mihailo Lalić, jedan od najistaknutijih jugoslovenskih autora ratne proze (“Hajka”, “Lelejska gora”, “Svadba”, “Zlo proljece”).

Deutsche Demokratische Republik, Njemačka Demokratska Republika
Deutsche Demokratische Republik, Njemačka Demokratska Republika

1935. – Društvo naroda označilo fašističku Italiju kao agresora u Abisiniji (Etiopija).

1940. – Njemačka je u Drugom svjetskom ratu okupirala Rumuniju i preuzela kontrolu nad njenim naftnim poljima.

1949. – Na području sovjetske okupacione zone proglašena je Njemačka Demokratska Republika (Istočna Njemačka) sa predsjednikom Wilhelmom Pieckom i premijerom Otto Grotewohlom. Dvije njemačke države (Istočna i Zapadna) ponovo su se ujedinile 3. oktobra 1990.

1951. – Rođen je Enki Bilal, bosanskohercegovački crtač stripova i ilustrator.

1952. – Rođen je aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin.

Juan Torres Gonzales
Juan Torres Gonzales

1959. – Sovjetski vasionski brod “Luna 3” je prvi fotografisao tamnu stranu Mjeseca.

1970. – Novi predsjednik Bolivije postao je lijevo orijentiran general Juan Torres Gonzales.

1976. – Nakon smrti Mao Zedonga (9. septembar) na mjestu predsjednika Partije, a time i države, naslijedio ga je Hua Guofeng.

1981. – Nakon ubojstva predsjednika Egipta Anvara el Sadata, na njegovo mjesto dolazi Hosni Mubarak, dotadašnji potpredsjednik države.

1989. – Kongres Mađarske socijalističke radničke partije ukinuo partiju koja je vladala 33 godine i umjesto nje formirao Socijalističku partiju Mađarske.

1992. – Vijeće sigurnosti UN-a usvaja rezoluciju o formiranju međunarodne komisije za ispitivanje ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije, te izražava svoju zabrinutost zbog informacija o masovnom ubijanju i etničkim čišćenjima.

Afganistan, SAD
SAD napale Afganistan

1996. – Istražitelji Međunarodnog suda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije izvadili su iz masovne grobnice u Ovčari kraj Vukovara 200 tijela.

1996. – Umro je Muhamed Kondžić, bosanskohercegovacki književnik.

1997. – Oko 30.000 muzičara, umjetnika, radničkih lidera i politicara iz cijelog svijeta stiglo je u Boliviju na komemorativni skup povodom 30-godišnjice smrti Che Guevare.

2000. – Nakon svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti, Vojislav Koštunica polaže zakletvu na mjesto predsjednika Srbije i Crne Gore.

Irving Penn
Irving Penn

2000. – Slovenački skijaš Davo Karnicar (38) postao je prvi čovjek koji je uspio da se na skijama spusti sa najviše planine na svijetu, 8.848 metara visokog Mount Everesta.

2001. – SAD napale Afganistan zbog odbijanja afganistanskih vlasti da izruče Osamu bin Ladena. Američke vlasti optužile su Bin Ladena za teroristički napad izvršen 11. septembra na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i zgradu Pentagona kada je poginulo oko 3.000 ljudi.

2003. – Arnold Schwarzenegger pobijedio je na izborima za guvernera Kalifornije. Schwarzenegger je jedan od najpopularnijih glumaca, posebice akcijskog žanra (“Terminator”, “Predator”, “Conan”, “Totalni opoziv”).

2006. – Ubijena je utjecajna ruska novinarka, istaknuti borac za ljudska prava Ana Politkovskaja (1958.- 2006.). Poznata po oštrim kritikama politike Kremlja i rata u Čečeniji. Radila u dnevniku Nova Gazeta. U svojim člancima ukazala je na to koga smatra odgovornim za terorističke napade i za odmazdu.

BiH, vize, pasoš
BiH, vize, pasoš

2010. – Evropski parlament podržao je prijedlog ukidanja viza do kraja 2010. godine građanima Bosne i Hercegovine i Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije.

2009. – Umro modni fotograf Irving Penn, poznat po glamuroznim portretima manekenki. Pen je dugo radio za časopis Vogue, gdje je stekao ugled zahvaljujući mirnim klasičnim kompozicijama.

2010. – Umrla je jugoslovenska političarka Milka Planinc.

2012. – U Zagrebu umro Mersad Berber, bh. akademski slikar. Bavio se slikanjem, grafikom, tapiserijom, ilustracijom te je radio scenografiju i kostimografiju, a 1985. završio je svoj crtani film “Tempo Secondo”. Dobitnik je brojnih priznanja.Posted by on 2020-10-07. Filed under Magazin, Na današnji dan. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login